Інтелектуальна біографія: Микола Ільницький


Гостем чергової розмови у серії зустрічей "Інтелектуальна біографія", яку організовує відділ української літератури та Рада молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, буде Микола Ільницький - людина, яку багатьом із Вас представляти насправді не треба: літературознавець, критик, есеїст, поет, перекладач; автор кількох десятків літературознавчих книжок; упорядник, автор передмов і приміток до низки видань творів українських письменників; автор кількох збірок оригінальної поезії та поетичних перекладів з європейських та східних літератур.

Микола Ільницький - це вчений, який у кінці 1980-х - на початку 1990-х одним із перших почав актуалізовувати та осмислювати літературу українського модернізму початку ХХ ст., міжвоєнного і повоєнного періодів. У радянські часи Микола Миколайович був одним із найактивніших літературних критиків, аналітиків тогочасного літературного процесу, в той час він опублікував у книжковому форматі низку монографій про шістдесятників. М. Ільницький був активним учасником різних всеукраїнських і всесоюзних літературних форумів, а коли Україна стала незалежною - міжнародних літературознавчих конференцій. У складні часи 1970-х років він мав репутацію "естетствующого критика".


Велику свого частину свого життя Микола Ільницький провів у журналі "Дзвін" (до 1990 р. - "Жовтень") - спершу як завідувач відділу критики, а потім як заступник відповідального редактора.


У Інституті Микола Ільницький не зовсім гість, адже від 1990 року він тут працює - спершу довгі роки завідував відділом української літератури, відтак - на посаді провідного наукового співробітника. Інтелектуальна біографія Миколи Ільницького останнього чвертьстоліття пов'язана з Львівським університетом, в якому, зокрема, від 2001 року він завідує кафедрою теорії літератури та порівняльного літературознавства. З того часу кафедра є важливим філологічним, і ширше - гуманітарним осередком у Львові, а її співробітники мають активну міжнародну і міждисциплінарну співпрацю.

Микола Ільницький - це своєрідний міст між академічний світом та літературним процесом.
До академічного літературознавства він прийшов через літературну критику та живий інтерес до творів літератури. Перебуваючи в академічному літературознавстві, він намагається його оживити цікавими сюжетами, несподіваними прочитаннями текстів, теоретичними ідеями, словом, повертати літературознавство до літератури. Від осмислення найсучасніших явищ української літератури Микола Ільницький не відходить ніколи, час від часу публікуючи свої рецензії про той чи той твір, есеї про того чи того письменника.

Микола Ільницький ніколи не ставив собі за мету здобувати різноманітні звання. Але завжди ставалося так, що ці звання самі його наздоганяли, лишень підтверджуючи інтелектуальні і творчі досягнення. Микола Ільницький - доктор філологічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України, а зовсім недавно держава удостоїла його почесного звання "Заслужений діяч науки і техніки України".

У форматі "домашньої бесіди" зустріч з Миколою Ільницьким пройде у невеликій семінарській кімнаті інститутського приміщення на території колишньої ґміни Козельники.

Модератор зустрічі - Ірина Старовойт, літературознавчиня, поетка, перекладачка, доцент кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства ЛНУ ім. І. Франка.
 

вул. Козельницька 4 (501)Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича Втр, 05/31/2016 - 15:00

До теми