Микола Стороженко «Передчуття Голгофи»

 

Микола Стороженко – академік Національної академії мистецтв України, народний художник України, професор, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка. Був засновником і багаторічним керівником Майстерні живопису та храмової культури в Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури (м. Київ). Створив мистецьку школу світового масштабу, яка на довгі роки буде утверджувати українське образотворче мистецтво.

Народився 24 вересня 1928 року в селі В’язове Конотопського району Сумської області. У 1956 році закінчив Київський художній інститут, де навчався на живописному факультеті у С. Григорєва, М. Шаронова, Т. Яблонської. Упродовж 1958 — 1973 рр. перебував на творчій роботі. Працював у галузі станкового та монументально-декоративного живопису, книжкової графіки. На педагогічній роботі у Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури (НАОМА) – з 1973 року, з 1989 — професор на кафедрі живопису і композиції; у 1993 році очолив новоутворену навчально-творчу майстерню живопису та храмової культури при НАОМА. Закладення цієї майстерні стало важливою подією, адже багато храмів відновлюються, відбудовуються, реставруються сьогодні вчорашніми учнями М.А.Стороженка.

У творчому доробку серед найвизначніших праць –– розписи купола Пресвятої Трійці у церкві Миколи Притиска, що на Подолі у Києві, мозаїка «Україна скіфська – Еллада степова» (наймасштабніша в Україні), ілюстрації до творів української та світової літератури (Т. Шевченка, Лесі Українки, М. Коцюбинського, М. Стельмаха, І. Франка, «Болгарських народних казок», «Українських народних казок»). 

Митцеві була властива широта мистецького кругозору, багатоплановість осмислення та образного втілення теми. У полотні «Передчуття Голгофи», що буде представлене у музеї, закодовані глибинні філософські смисли та мораль майбутньої еліти нації.

пр. Свободи 20Національний музей у Львові Птн, 10/02/2015 - 16:00

До теми