Контрабанду в зоні АТО боротимуть зусиллями груп із десантників, фіскалів та волонтерів.

Для протидії провезення контрабандних товарів через лінію зіткнення сторін на Донбасі будуть створені спеціальні мобільні групи із силовиків і співробітників фіскальної служби. Про це президент України заявив в Одесі під час розширеної наради з головами обласних державних адміністрацій, керівництвом центральних органів влади та правоохоронних органів.

 

"Групи представників Фіскальної служби, СБУ, мобільні групи, які боротимуться з контрабандою на сході, матимуть надійне прикриття з боку військовослужбовців, супроводжуватимуться українським десантниками", – повідомив президент. Петро Порошенко зауважив, що "контрабанда злочинно об'єднує нечистих на руку військовослужбовців ЗСУ та окупаційні проросійські війська", передає "Інтерфакс".

 

Порошенко і Саакашвілі у президії наради

 

За словами президента, у складі мобільних груп працюватимуть і волонтери. "Контрольні функції волонтерів, яким немає чого втрачати, крім чесного імені, нам дуже допоможуть в ефективній боротьбі з контрабандою", – додав президент.

 

Глава держави також вважає за потрібне ввести норму, котра дозволяла б вилучати у контрабандистів транспортні засоби на користь Збройних сил.

 

Відзначимо, кілька днів тому в Адміністрації президента відбулася нарада за участю волонтерів, під час якої йшлося про боротьбу з нелегальним обігом товарів у зоні АТО.

 

Волонтери доволі позитивно відгукнулися про ініціативу президента. "Скажіть мені, будь ласка, – коментував Георгій Тука, учасник зустрічі, – якщо я усвідомлюю всю згубність корупції в зоні АТО, якщо я розумію, що треба терміново діяти (і діяти хірургічними методами), якщо я отримую повну підтримку такої позиції з боку президента, невже я мушу ігнорувати такої можливістю лиш через те, що її підтримав Порошенко?!. Вірите ви чи не вірите – мені чхати. Я бачу проблему. Бачу шляхи вирішення. Якщо мене в цьому підтримує президент, я лиш радий".

 

Що ж до наради в Одесі, то Петро Порошенко окреслив три чутливих до контрабанди зони, в котрих найближчим часом держава намагатиметься навести лад: "Перший [етап] – це Захід, де запроваджуватимуться спільні пункти пропуску, другий – Південь і безпека на Придністровькому кордоні і наведення порядку на митниці. Третій – Схід".

 

Президент також виступив за відновлення кримінальної відповідальності за контрабанду. Кілька років тому законодавці пом'якшили Кримінальний кодекс у частині економічних злочинів, декриміналізувавши низку статей.

 

08.07.2015

До теми