ВАК відновить роботу у найближчі дні

Після дворічної паузи вчені міжнародного інституту ядерних досліджнь CERN неподалік Женеви готуються до відновлення роботи Великого андронного колайдера. На ньому, однак, виникла несправність: в одному з надпровідних магнітів застряг шматок металу, що спричинив коротке замикання. Несправність успішно видалили, і ВАК запрацює у найближчі дні (можливо, навіть цими вихідними).

 

Європейська лабораторія елементарних частинок CERN планували увести прискорювач в дію на минулому тижні. Два роки він простоював задля технологічних удосконалень. Як тільки апарат вже мали запустити, неочікувано виникла несправність.

 

Як виявилось, її причиною став шматок металу, що з якихось причин потрапив у блок з діодами. Це – частина системи безпеки надпровідних магнітів ВАКу. Він спричинив коротке замикання й викликав збій у роботі системи живлення.  

 

Вже з першої спроби інженерам вдалося успішно видалити фрагмент. 30 березня вони пропустили через мережу потужний електричний розряд, який попросту його металевий фрагмент.

 

Тести, які провели наступного дня, продемонстрували, що це спрацювало. «Короткого замикання більше немає. Уся апаратура готова до роботи», - заявив Кольє. Перш ніж запустити апарат, тепер потрібно переінсталювати моніторингове та захисне обладнення. «На даний час усе йде за планом. – повідомив П. Кольє. – Сподіваємось вже на вихідних отримати перший після дворічної перерви перший промінь частинок». 

 

Якщо б швидкий спосіб видалити шматок металу не спрацював, запуск ВАК відлали б на довгі місяці. Аби видалити фрагмент вручну, магніт слід було нагріти до кімнатної температури, а згодом знову оволодити його до робочої температури, що становить 1,9 К, тобто ледь вище за абсолютний нуль. 

 

Зазначимо, що ВАК запрацює з потужністю 13 трильйонів електрон-вольт, яка вдвічі перевищує рекордну. Вчені сподіваються, що висока потужність дозволить колайдеру заповнити прогалини у Стандартній моделі елементарних частинок. Популярний принцип суперсиметрії, який нині ставлять під сумнів, може втратити ще більше довіри, якщо колайдер не виявить багатьох важких частинок, які передбачає теорія.

 

LHC expects to restart within days

Nature, 31/03/2015

Зреферував Євген Ланюк

03.04.2015