Новий препарат проти раку грудей типу ER+/HER2-

Американське Управління продовольства та медикаментів (УПМ) 3 лютого дало дозвіл на клінічне використання революційного препарату проти раку молочної залози на пізніх стадіях. Препарат Імбранс ефективний навіть на тих стадіях хвороби, коли вже з'являються метастази.

 

 

Імбранс протестували у клінічних випробуваннях на 165 пацієнтках з раком типу ER+ / HER2-, які не проходили систематичної терапії перед метастазуючою стадією. Це найпоширеніший тип раку молочної залози, за якого у ракових клітинах діагностують наявність гормональних рецепторів естрогену (ER+) та відсутність рецепторів епідермального росту типу 2 (HER2-). Попереднє тестування, яке провели дослідники з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, продемонструвало істотне покращення в перебігу хвороби у більшості пацієнток. Це дозволило УПМ надати препарату статус «революційної терапії» у квітні 2013 р. й прискорило отримання дозволу на використання.

 

Підгрупу ER+/HER2- зазвичай лікують за допомогою препаратів, які «цілять» в гормональні рецептори, зокрема тамоксфену та летрозолу.

 

Імбранс (його ще називають пелбосайкліб), який розробила фармацевтична компанія Pfizer Inc., вражає родину білків CDK4/6, яка відповідає за ріст ракових клітин, перешкоджаючи їм ділитися. «Це перші ліки в подібному класі, яке затвердило УПМ», – стверджує Др. Річард Фінн, онколог з Центру вивчення раку ім. Джонсона при Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі, який керував клінічними випробуваннями препарату.

 

Результати досліджень продемонстрували суттєве збільшення кількості одужень пацієнток, які приймали комбінацію імбрансу з летрозолом, порівняно з тими, що приймали сам лише летрозол.

 

«Цей препарат може суттєво змінити практику боротьби з цим видом раку. Я вірю, що в майбутньому він стане стандартною терапією жінок з раком молочної залози типу ER+/HER2- після менопаузи», – заявив Др. Деніс Сламон, директор програми дослідження жіночих видів раку з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.

 

Дослідження імбрансу почалося ще 2007 року. Спершу його протестували на клітинах раку молочної залози у чашці Петрі. Згодом разом з Pfizer Inc. у Центрі вивчення раку ім.Джонсона здійнили клінічне дослідження під орудою Фінна та Сламона, яке показало, що ліки безпечні для здоров'я.

 

Після фази 1, яка засвідчила, що препарат ефективний проти раку і не викликає важких побічних наслідків, почалась фаза 2, яку здійснили на 165 жінках-добровольцях.

 

Результати фази 2 показали, що час ремісії хвороби продовжився до 20,2 місяця в пацієнток, які приймали імбранс плюс летрозол, порівняно з 10,2 місяця для тих, які отримували стандартне лікування летрозолом.

 

«Такий високий результат є великою рідкістю в сучасній онкології», – заявив Др. Сламон. 

 

FDA approves groundbreaking new drug, Ibrance, for patients with estrogen-receptor positive advanced breast cancer

Джерело ScienceDaily, 03/02/2015

Зреферував Євген Ланюк

08.02.2015