Найращі наукові фото 2013 року

У 2013 р. наш Всесвіт дивував учених, що досліджували його таємниці, своєю красою. Минулого року допитливий розум відкривачів зазирав у найдальші далі світобудови, відкриваючи для себе загадки космосу, і водночас проникав в найменші її глибини, вдивляючись у будову атомів та молекул. Колекцію найчарівніших митей наукового життя минулого року, зафіксованих на фотографіях, опублікував авторитетний часопис Nature. Помилуймося ними і ми. 

 

 

 

Це зображення Сатурна та його кілець, освітлених Сонцем, створили з 141 окремих фотографій, зроблених зондом «Кассіні» у липні, коли апарат опинився в тіні планети. «Кассіні», який запустили у 1997 р., – перший і поки що єдиний штучний супутник Сатурна. У 2004 р. від нього відокремився дослідницький зонд «Гюйгенс», який 14 січня 2005 р. здійснив посадку на супутник планети Титан.

 

 

 

 

Ця вогненна куля — найбільший метеорит, який впав на Землю після Тунгуської катастрофи 1908 р. Болід вибухнув на висоті 30 км неподалік Челябінська. Під час входження в атмосферу він сяяв яскравіше, ніж Сонце.

 

 

 

 

За допомогою надпотужного атомного силового мікроскопа китайські науковці отримали зображення водневих зв'язків (їх видно як слабкі світлові лінії) між чотирма молекулами 8-оксихіноліну.

 

 

 

 

Це — одне з перших тривимірних зображень взаємодії нейронів всередині мозку (на знимці — гіпокамп мозку миші), отриманих за допомогою технології CLARITY, яка робить мозок «прозорим», підсвічуючи нейрони за допомогою сполуки акриламіду та технології гелевого електрофорезу. За допомогою CLARITY можна побачити внутрішню нейронну структуру мозку у 3D.

 

 

 

 

Хоч нагадує художню інсталяцію, однак насправді — це надскладна наукова апаратура: детектори гамма-променів (електромагнітного випромінювання найвищої енергії з довжиною хвилі менш як 1 ангстрем), за допомогою яких японські вчені довели, що атоми кальцію з 20 протонами та 34 нейтронами — стабільні. Отже, з'ясували, що 34 — це «магічне число» стабільності атомного ядра.

 

 

 

 

На цьому фото зображені мініатюрні електричні поля довкола стилізованої квітки. Британські науковці довели, що бджоли відчувають ці поля: одна комаха залишає після себе позитивний заряд, а інші розпізнають його й вирішують, чи варто відвідати квітку. 

 

 

 

 

Ці нановолокна з поліакрилонітрилу, здається, заперечують здоровий глузд, адже що тонші вони, то міцніші та жорсткіші. Одержані за допомогою методу електропрядіння, під час якого нитки «витягають» з рідини за допомогою електричного заряду, такі нитки у 10 разів міцніші, ніж їхні товстіші різновиди, що їх використовують в оптиці та електроніці. 

 

 

 

 

Енергетичні технології майбутнього: інсталяція сонячних панелей на висохлому озері Айвенпа у Каліфорнії. Панелі збирають сонячне світло, яке нагріває воду до кипіння, а пара обертає турбіну. 

 

 

 

 

На фото — ссавець роду олінго родини єнотових Bassyricyon neblina, відкритий у тропічних лісах Амазонії у серпні 2013 р. Це перший представних хижих ссавців Нового Світу, відкритий після перерви 35 років. 

 

 

 

 

«Вітер» газу та пилу, маса якого щорічно дорівнює масі 9 сонць, дме з серцевини галактики NGC 235. Фото зроблено радіотелескопом ALMA у Чилі. Ділянки з низькою інтенсивністю потоків забарвлені у червоний колір, а з високою — у блакитний. 

 

 

 

 

Ця кістка (у поперечному зрізі), вік якої становить 195 млн років, належить зародкові динозавра. Яйце з ембріоном доісторичного ящура знайшли в Китаї. Знахідка проливає світло на чимало питань еволюції динозаврів.

 

 

 

 

Вулкан Тунгурауа в Еквадорі вивергається від 2010 р. Вчені довели, що у 1100 р. перед н. е. відбувалося дуже потужне його виверження, пам'ять про яке у вигляді міфів та леґенд зберегли корінні народи Анд.

 

 

 

 

Хоч це фото не має відношення до наукових відкриттів, все ж редактори Nature включили його до фотозбірки. Перед нами — травмований рідкісний білоголовий орлан (хижий птах, що є одним із символів США) та волонтер з Університету Міннесоти, яка рятує хижака. 

29.03.2014

До теми