Через потреби в енергії прісна вода стає дефіцитом

Без води немає енергії, без енергії – немає води. Цей взаємний зв’язок перебуває в центрі уваги під час відзначення Всесвітнього дня водних ресурсів 2014 року, а також в опублікованій доповіді ООН. У ній учені попереджають про виникнення конфлікту використання: з огляду на те, що вода необхідна в сфері сільського господарства, для людини як питна вода й для виробництва енергії, в багатьох регіонах з часом ресурс може стати більш дефіцитним, ніж є вже сьогодні. Енергетичний сектор першочергово повинен перейти на водозберігаючі технології, – наголошують дослідники ООН.

 

 

22.03.2014 проголошений ООН "Днем води". 

 

Сьогодні 768 млн. людей не мають доступу до чистої прісної води, 2,5 млрд. живуть без каналізацій, а 1,3 млрд. змушені обходитися без електрики. В багатьох країнах констатують недостатність прісної води, а відсутність належної інфраструктури та технологій проблему тільки загострюють. Вже близько 20 % усіх підземних вод зазнають надмірної експлуатації, – повідомляють дослідники. З іншого боку, близько 80 % каналізаційних потоків потрапляють необробленими в навколишнє середовище й забруднюють чисті водні ресурси. Проте це тільки початок: ООН прогнозує, що в зв’язку зі зростанням чисельності населення до 2030 року світ потребуватиме їжі принаймні на 35 %, прісної води – на 40 % й енергії на 50 % більше, ніж сьогодні. «Постачання води та енергії є одними з найбільших глобальних викликів», – сказав Мішель Жарро, Голова комісії ООН, яка стежить за використанням водних ресурсів. І ці дві проблеми є тісно пов'язаними, – наголошує цьогорічна доповідь Організаці Об’єднаних Націй.

 

90 % виробництва електроенергії світу залежать від прісної води. Вологість потрібна насамперед для видобутку та переробки сировини, а також як холодна вода на електростанціях. Лише 2010 року 583 млрд. кубометрів води пішло на вироблення енергії – це відповідає 75 % загального обсягу промислового споживання прісної води. Й навпаки, багато зрошувальних систем, переробка та очищення рідини потребують струму для роботи. До 2035 року попит на прісну воду у сфері електроенергії може піднятися на 20 %, – повідомляють дослідники з ООН. У збільшенні глобального енергетичного споживання більше, як на третину, братимуть участь і потужні електростанції, зокрема ті, які займаються так званими нетрадиційними газовими та нафтовими ресурсами, як фрекінг і розробка нафтових пісків. Ці «технології скорочення» споживають значно більше прісної води, ніж звичайні технології виробництва.

 

Крім того, деякі альтернативні застосування енергії вимагають відносно багато прісної води: виготовлення біопалива з рослинної сировини може привести до збільшення глобального використання рідини. Оскільки вирощування необхідної біомаси підвищує потребу у воді, ріст попиту на біопаливо на 5 % може збільшити попит на водні ресурси для сільського господарства на 20 %. «Місцевий і регіональний вплив біопалива може бути значними, оскільки його виробництво є одним з найінтенсивніших форм виробництва палива», – сказав експерт.

 

Ще одним фактором, який потрібно брати до уваги, є марнотратне поводження компаній з прісною водою. «Воду для цих компаній часто субсидіюють, тому керівництво часто не зважає на необхідність її економного споживання», – наголошуює експерт ООН. У майбутньому такий стан речей може частіше призводити до конфлікту споживання особливо в бідних на водні ресурси регіони. «Ці питання необхідно вирішувати негайно», – закликає Жарро. Ситуація вже сьогодні є частково неприйнятною.

 

Згідно з доповіддю ООН, необхідним є термінове політичне управління й гарантування того, що тарифи на воду та енергію відображатимуть їхню реальну вартість і сприятимуть справедливому та ефективному використанню водних ресурсів. Потрідно подбати про те, щоб виробництво енергії відбувалося за умови економії води. Мета: виробити більше кіловат-годин на одиниць об’єму води. Цього можна досягти, на думку експертів, через економічні та соціальні стимули, шляхом винагородження ефективного використання водних ресурсів та їх охорони. «Забезпечення енергією та водою – першочергові завдання в порядку денному глобального розвитку», – сказав Девід Мелоун, цьогорічний координатор Всесвітнього дня водних ресурсів від ООН.

 

Без достатньої кількості води та енергії люди в країнах, що розвиваються, втрачають можливість вийти зі стану бідності. «Світ не може далі ігнорувати тісний зв'язок між водою й енергією», – таким є заклик вчених. У рівнянні глобальних економічних екосистем вони не є незалежними змінними. Отже, політичні та економічні рішення повинні брати до уваги такий зв’язок.

28.03.2014

До теми