Фізики про відкриття гравітаційних хвиль

Наукова спільнота з захопленням сприйняла відкриття гравітаційних хвиль, які спричинила т. зв. інфляція Всесвіту – період стрімкого його розширення у першу мить після Великого вибуху. Про відкриття повідомив астроном Джон Ковач з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики у Кембріджі (Массачуссетс). За допомогою радіотелескопу BICEP2 на Південному полюсі Ковач та його колеги виявили закручені структури у космічному мікрохвильовому випромінюванні, що називаються В-режимами (B-mode). Це – прямий доказ гравітаційних хвиль а, отже, і інфляції Всесвіту. Часопис Nature зібрав коментарі з цього приводу у провідних науковців світу. 

 

 «Це просто неймовірно, адже великі наукові відкриття, як правило, не підтвержуються за життя автора. Я ще живий, а  фізики вже підтвердили сигнал гравітаційних хвиль. Тому я мчав на брифінг у Кембріджі на літаку, молячись, щоб літак не  зазнав аварії і я попав на подію. Яке щастя, що я дожив до цього!». Андрій Лінде, фізик-теоретик зі Стенфордського  університету, один з засновників теорії інфляції. 

 

 

 «Це відкриття, без сумніву, гідне Нобелівської премії. Не кожного дня, прокидаючись вранці, ви дізнаєтеся  щось  фундаментальне про Всесвіт й отримуєте телеграму з найперших митей його буття. Підтвердження  існування  гравітаційних хвиль і їх впливу на матерію – це поворотний пункт у сучасній науці, що майже співпав  з ювілеєм теорії  відносності А. Ейнштейна, чиє сторіччя відзначатимемо наступного року». Марк  Комонковський, космолог з  Університету Джона Гопкінса у Балтиморі (штат Меріленд).

 

 «За вимірами амплітуди первісних B-режимів під різними кутами можна дізнатися, як впродовж інфляції змінювався її  темп. А це, своєю чергою, може стати дороговказом до розуміння механізмів, які стояли за інфляцією. За  альтернативними сценаріями Великого вибуху, зокрема теорії екпіротичного Всесвіту авторства Пола Стейнхардта та  Ніла Турока, гравітаційні хвилі мали б бути набагато слабшими на вимірюваній шкалі, майже нульовими. Відкриття, таким  чином, дозволяє ефективно відкинути ці моделі». Алан Гут, фізик-теоретик з Массачуссетського технологічного  інституту, який першим запропонував ідею космічної інфляції у 1980-х.

 

 «Це – дуже радісний час для кожного, хто причетний до теорії інфляції, на який ми чекали впродовж 30 років. Без  перебільшення, це одне з найважливіших відкриттів у історії сучасної науки. Це – сенсаційний прорив, що включає не  лише знання про походження Всесвіту, але й також уявлення про природу простору: BICEP2 знайшов перше  експериментальне підтвердження того, що гравітація теж має квантову природу». Макс Таґмарк, фізик-теоретик з  Прінстонського університету.

 

  «Якщо результат BICEP2 витримає додаткові тести, то це відкриття можна поставити в один ряд з відкриттям темної  енергії, анізотропії космічного мікрохвильового фону та бозонів Гіґґса. Гравітаційні хвилі – це те, що я понад 30 років  називав «пістолетом, що куриться» інфляції. Я казав це тому, що інші наслідки інфляції, як-от інваріантність збурень  густини чи плаский Всесвіт, теоретично можна пояснити і іншими причинами. Окрім того, відкриття дасть змогу  відкинути альтернативні моделі Великого вибуху та створити базу для створення єдиної теорії елементарних  частинок». Майкл Тернер, фізик-теоретик з Чиказького університету. 

 

 «Відкриття стосується самого початку Всесвіту. Я не можу придумати якесь більше, ніж це. Його можна поставити в один  ряд хіба з бозоном Гіґґса». Джон Карлстром, астроном з Чиказького університету, провідний науковець  Південнополюсного телескопу, який конкурував з BICEP2 за першість у відкритті гравітаційних хвиль.

21.03.2014