Українські сакральні піснеспіви

Українські сакральні піснеспіви XVIII століття звучатимуть в українській Лаврі

 

Академія давньої музики Леополіс (м. Львів) спільно з Open Opera Ukraine (м. Київ) реалізують в Успенському соборі та Храмі Всіх Святих Києво-Печерської Лаври проєкт «Березовський/Рачинський: нові звукові ландшафти».

 


XVII - XVIII ст. — визначна доба в історії національної музичної культури, позначена істотними змінами у традиції церковного багатоголосного співу. Ці зміни яскраво репрезентує творчість композиторів того часу — Андрія Рачинського і Максима Березовського. Вони є першими авторами українського класичного хорового концерту — жанру, в якому майстерно синтезували західноєвропейську музичну традицію та українське багатоголосся.


Сакральне багатоголосся XVII - XVIII ст. — це особливий, малодосліджений пласт музичної спадщини, який потребує розуміння стилістики, правильної манери співу та акустичних умов, в яких ця музика народжувалась і виконувалась. Ці знання та відповідний досвід мають два партнерські колективи, що спеціалізуються на історично поінформованому виконавстві: ансамблі A сappella Leopolis (м. Львів) та PARTES (м. Київ). У рамках проєкту вони досліджують, виконують та популяризують унікальну хорову спадщину двох композиторів – А. Рачинського та М. Березовського.

 

Реалізація проєкту здійснюється за підтримки Українського культурного фонду та всебічного сприяння дирекції Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра».


12 вересня команда проєкту презентуватиме ключові продукти його реалізації: реліз двохорних концертів А. Рачинського та М. Березовського ««Внемлите, людїє»: Рачинський / Березовський» та наукове видання «Рачинський / Березовський. Двохорні концерти» .


Запис релізу, до якого увійшли 6 композицій, здійснив Олексій Грицишин. Перше в Україні видання двохорних концертів А. Рачинського та М. Березовського упорядкувала та підготувала до друку наукова консультантка проєкту — музикознавиця, багаторічна дослідниця творчості М. Березовського та жанру хорового концерту Ольга Шуміліна. Її ґрунтовна робота з розшифрування, реконструкції та опрацювання текстів концертів забезпечила потужну наукову складову комплексного дослідження командою хорової спадщини двох композиторів. До видання увійшли партитури 6-ти концертів та переклади їхніх текстів. Його примірники будуть безкоштовно розповсюджені серед фахових навчальних закладів, бібліотек та хорових колективів країни.


Презентація відбуватиметься в онлайн-форматі на платформі Zoom. Посилання на трансляцію можна буде отримати за попередньою реєстрацією на подію . Пізніше запис презентації буде розміщений на каналах колективів у YouTube.

 


14 вересня в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври відбудеться концерт-презентація релізу ««Внемлите, людїє»: Рачинський / Березовський» та наукового видання «Рачинський / Березовський. Двохорні концерти». Гості концерту матимуть змогу наживо почути твори, представлені у релізі, у виконанні ансамблів A сappella Leopolis та PARTES.


Ім’я Максима Березовського є показовим з огляду на те, як Російська імперія століттями апропріювала імена й досягнення українських митців: талановиту молодь вивозили до великих російських міст, влаштовували до придворних капел і театрів, потім присвоювали собі увесь їхній творчий спадок. Наслідки цього присвоєння ми відчуваємо дотепер, адже світова спільнота, зусиллями російської пропаганди, вважає Максима Березовського (як і Дмитра Бортнянського та багатьох інших українських митців) російським композитором, а український духовний концерт у міжнародних публікаціях часто фігурує як російський.


Постать Андрія Рачинського є маловідомою та маловивченою як у широких, так і фахових колах. В той час як саме його творчість ознаменувала появу нового типу духовного багатоголосся, що виник в Україні, і який згодом перейняла і Росія. Тому одними з основних завдань проєкту є повернення імені М. Березовського до українського музичного контексту і привернення уваги до постаті й творчості А. Рачинського.


Головною особливістю проєкту є його локації — храми Києво-Печерської Лаври: Успенський собор та Храм Всіх Святих, які були обрані не випадково. За задумом команди, акустичні умови цих храмів дозволяють виконавцям максимально наблизитися до оригінального звукового образу творів XVIII ст. Звучання української сакральної музики в храмах Лаври матиме потужний символічний посил на тлі повернення національної святині до своїх духовних витоків та розриву її зв’язку із російською церквою, що тривав століттями.


Над проєктом працювали:


Галина Григоренко, продюсерка проєкту, генеральна продюсерка та співзасновниця Open Opera Ukraine;
Анна Гадецька, програмна менеджерка проєкту, програмна директорка та співзасновниця Open Opera Ukraine;
Ольга Шуміліна, наукова консультантка проєкту, музикознавиця, фахівчиня у галузі української музики доби бароко і класицизму;
Наталія Даньшина (Хмілевська), співавторка ідеї проєкту, хормейстерка вокального ансамблю Partes, співзасновниця та артистична директорка Open Opera Ukraine;

Людмила Капустіна, співавторка ідеї проєкту, хормейстерка вокального ансамблю A сappella Leopolis;
Ірина Вакуліна, грант-менеджерка проєкту, диригентка, менеджерка мистецьких проектів, співзасновниця ГО “Центр музичного розвитку «TEMPO», співзасновниця та диригентка Львівського дитячого оркестру;
Олексій Грицишин, звукорежисер, саундпродюсер релізу ««Внемлите, людїє»: Рачинський / Березовський»;
Максим Остапенко, директор Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра»;
Георгій Коваленко, український православний священнослужитель, філософ, богослов, громадський діяч;
Владика Авраамій, єпископ Бориспільський, вікарій Київської єпархії, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

09.09.2024