На органові уродини

5 червня у Львівському органному залі відбудеться урочистий концерт до Дня народження органа

 

 

На початку червня львівський орган святкує свій День народження. Орган було урочисто відкрито 4 червня 1933 року. За свою історію монументальний інструмент пережив реконструкцію та кілька оновлень і сьогодні тішить своїм звучанням тисячі людей.


Унікальний орган має 60 регістрів і майже 5 тисяч труб, є найбільшим історичним концертним органом України.


На концерті до Дня народження органа можна буде почути рідкісні твори для органа з оркестром, які створять урочистий настій та подарують відчуття радості і піднесення.


Зокрема, прозвучить Колискова і фуга для органа Олександра Щетинського, написана на замовлення Львівського органного залу на честь 90-річчя встановлення органа, у 2023 році. Її виконає солістка Світлана Позднишева.


А наприкінці вечора слухачів вразить Концерт для органа з оркестром №2 Йозефа Райнбергера у виконанні симфонічного оркестру Луганської філармонії, органістки Світлани Позднишевої та дириґента Івана Остаповича.


Львівський органний зал запрошує почути потужне і неповторне звучання органа на великому концерті 5 червня о 19:00

 

 

Довідка:

 

Львівський академічний будинок органної і камерної музики розташований у будівлі XVII ст, а саме - колишньому храмі Марії Магдалини. Збудували його домініканці за межами міських укріплень, де отримали землю від однієї меценатки. 

У середині XVIII ст. храм перебудував Мартин Урбанік у бароковому стилі та доповнив вежами, а скульптури виготовив Севастьян Фесінгер. 
 
У 1780-х рр.у монастирі розмістили жіночу в'язницю, яка діяла до 1922 р.
Наприкінці ХІХ ст. будівля набула сучасного вигляду під керівництвом видатного українського архітектора Юліана Захаревича. 
 
У ХХ ст. ансамбль домініканських будівель увійшов до складу Львівської політехніки, яка провела капітальну реставрацію, а колишній монастир адаптували до потреб Політехніки і розмістили у ньому одну з кафедр.


У 1932 р. фірма “Gebrüder Rieger" встановила тут потужний та інноваційний на той час орган.

02.06.2024