Українська музика в Стокгольмі

Львівський Театральний Центр «Слово і голос» здійснив премʼєру твору Богдани Фроляк з Гідоном Кремером та оркестром «Кремерата Балтика»
в королівському  Koncerthuset у Стокгольмі

 

 

Львівський Театральний Центр «Слово і голос» виступив у великому фіналі фестивалю «EUROPEAN FESTIVAL: UKRAINIAN SPRING» у Королівському залі Стокгольма.


Світову премʼєру твору української композиторки Богдани Фроляк здійснили: геніальний маестро, всесвітньо відомий скрипаль – Гідон Кремер та його знаменитий оркестр «Kremerata Baltica», актриси-співачки театру «Слово і голос» Наталія Половинка, Ярослава Цетнар, Христина Сілівон та україно-шведська піаністка, організаторка фестивалю, Наталія Пасічник. 

 

 

Серцем твору  «Зоре моя вечірняя» стала народна пісня на поезію Тараса Шевченка, яку композиторка Богдана Фроляк почула у “Слово і голос” та в результаті  надихнулася на музику-роздум про теперішнє випробування і про непереможний дух рідної землі. 


Протягом двох тижнів (24 квітня – 7 травня) Фестиваль знайомив європейських музикантів і слухачів з українською музикою, сприяв її поширенню у європейському мистецькому середовищі,  став місцем проведення надзвичайно важливих культурних заходів – концертів, показів, серед яких і вистава «Земля-Пісня» театру «Слово і голос». Кожна з подій Фестивалю присвячена загиблому на війні українському воїну-митцю: відкриття фестивалю – оперному співаку Василю Сліпаку, закриття – диригенту Костянтину Старовицькому.

 

 

Показ вистави «ЗЕМЛЯ-ПІСНЯ» (режисер - Наталія Половинка) відбувся в « Stallet - Världens Musik » в центрі Стокгольма - на сцені, що створена для виконання традиційної музики та world-music. Організатори фестивалю зазначили, що “український Театральний Центр « Слово іголос»  наповнив сцену своїми потужними голосами, а вистава «Земля-пісня» була надзвичайно вражаючою”.


«Два вечори української музики, райдуга між джерелом і сучасною академічною музикою - свідоцтво сили Традиції, її тяглості і краси, непереможної життєвої сили нашої землі»,Наталія Половинка, актриса та співачка, художній керівник «Слово і голос».


«Чутливий підхід до кожного звуку та глибока емоційна подача зробили грандіозний фінал під назвою «Пісні долі та надії» справжньою перлиною серед 12 заходів фестивалю», – організатор фестивалю, Український інститут у Швеції.


«Сильна хорова традиція в Балтії, здається, відображається в щільному, але водночас прозорому струнному звучанні, яке виявляє мелодійну природу їхніх композиторів. Тут українка Богдана Фроляк презентує світову премʼєру. Троє визначних співачок у вражаючих чорно-білих костюмах виткали чудові абразивні мелізми на високих, гойдаючих глісандо струнах. Загадково і дуже красиво», - зі статті письменниці Каміли Лундберг у відомому шведському виданні Dagens Nyheters.


«Я неймовірно вдячна за цю унікальну подію і за фантастичну мою премʼєру, виконану такими неймовірними музикантами – Гідон Кремер, Kremerata Baltica, Наталія Пасічник, Наталія Половинка, Театральний Центр «Слово і голос». Увесь цей концерт - це справжня, глибока Молитва словом Музики за Україну і про Україну», - Богдана Фроляк, композиторка.


Спогади про концерт від оркестру «Kremerata Baltica» у Konserthuset Stockholm: « Це був справді особливий вечір, де так багато душ об’єдналися разом у думках і молитвах за мир через музику українських та балтійських композиторів. Дякую, Богдано Фроляк, Наталіє Пасічник, «Слово і голос» та Український інститут у Швеції!»


 

Театральний центр «Слово і голос» – це сучасний театр, котрий здійснює живу Традицію України засобами театру і музики. Три головні напрямки діяльності – освіта, художнє дослідження і театр – творять Театральний Центр, в основі якого – Людина: її Слово – вість в просторі світу, її Голос – свідоцтво часу. Театр тут розуміється як природньо даний інструмент і територія пізнання, художній образ та спосіб перетворення Буття.


Наталія Половинка –  Заслужена артистка України, Лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, багатьох міжнародних фестивалів театру та кіно, у т.ч. премія «Срібний Георгій, Найкраща жіноча роль» за головну роль у фільмі «Брати. Остання сповідь» (реж. Вікторія Трофименко, 2013). У 2021-22 роках нагороджена 7-ма престижними світовими кінофестивалями у США, Канаді, Італії, Франції, Болівії та в Україні за гол.роль у фільмі «Мати Апостолів» (реж. Заза Буадзе, 2020), основаному на реальній історії війни Росії проти України 2014 року.

 

Фото: Peter Bothén

 

15.05.2024