Панорама театрального краєвиду

Презентація новітньої антології “Драма Панорама 2023”

Після нещодавнього дебюту в Харкові та Чернівцях, 16 січня на малій сцені Львівського академічного драматичного театру імені Лесі Українки відбудеться презентація збірки "Драма Панорама 2023".  

 

“Драма Панорама 2023” - це перша в Україні театральна антологія, яка складається з найуспішніших текстів року і таким чином підводить його драматургічний підсумок. Унікальною особливістю збірки став принцип її формування: вона вперше об’єднала під однією обкладинкою  п’єси-переможниці національних та міжнародних драматургічних конкурсів, що відбулися торік.

 

“Фактично збірка презентує ТОП-10 п’єс, які являють собою поточний драматургічний мейнстрім. Це прозорий, доволі об’єктивний і зрозумілий механізм формування антології. І ми сподіваємося, що таке видання стане щорічним,” - каже автор ідеї, драматург і співзасновник харківського Театру на Жуках Дмитро Терновий. За його словами, організатори проєкту свідомо відійшли від канонів оформлення драматургічного тексту, щоб читач отримав в руки добре видану книгу, з цікавим художнім оформленням, стильним дизайном, твердою обкладинкою. 

 

“Сучасна національна драматургія в Україні майже не видається, а якісно видається ще рідше. Ми хочемо змінити цю ситуацію: драматургія має повернути собі статус звичайної частини нормального літературного процесу, тому нам важливо, щоб читачеві приємно було взяти цю книгу до рук”, - додав Д.Терновий.

 

Тексти, що склали збірку, перемогли на конкурсах "Драма.UA", "Тиждень актуальної п’єси", "Липневий мед", "Aurora" (Польща) та "Reboot Festival" (Велика Британія). Антологія охоплює тексти таких українських драматургів і драматургинь, як Катерина Пенькова, Лєна Кудаєва, Оксана Савченко, Оксана Гриценко, Андрій Бондаренко, Ігор Носовський, Артур Сумароков, Ніна Захоженко, Анна Галас та Лєна Лягушонкова. Більшість творів публікується вперше, але частина з них вже має успішну історію сценічних читань та втілень на національних та іноземних сценах.

 

Наклад першої збірки склав 400 примірників. Частина з них безкоштовно передається театрам, а частина йде у продаж, завдяки чому автори проєкту збираються протестувати потенційний читацький попит на драматургію.

 

Під час презентації відбудеться акторське читання та фахове обговорення п’єси “Стікери” драматурга Ігоря Носовського у постановці режисера Івана Даніліна. Цей текст виборов перше місце на драматургічному конкурсі “Тиждень актуальної п’єси” і друге - на конкурсі “Липневий мед”, а читання під режисурою І.Даніліна стало однією з найяскравіших подій фестивалю Драма Спринт, що відбувся в грудні 2023 року у Києві.

 

Після читання всі присутні матимуть можливість обговорити п’єсу з автором. Також відбудеться зустріч з представниками команди проєкту “Шоукейс української драматургії”, в рамках якого було започатковано випуск антології, глядачі отримають можливість придбати збірку.

 

Видання зроблено в рамках проєкту  "Шоукейс української драми" ініційованого Театром на Жуках і фінансово підтриманого Стабілізаційним фондом культури та освіти 2023 МЗС Німеччини та Goethe-Institut Ukraine. Мета проєкту - закласти традицію щорічного видання п'єc-переможниць драматургічних конкурсів та їх всебічне просування до зацікавлених користувачів.

 

Проєкт реалізується за підтримки широкого кола партнерів, серед яких Театр Драматургів, платформи «Укрдрамахаб» та Open Theatre, НСТДУ, Лабораторія театрального перекладу, конкурси драматургії "Драма.UA", "Тиждень актуальної п’єси", "Липневий мед" та низка театрів і установ в різних містах України, серед яких – Львівський академічний драматичний театр імені Лесі Українки.

 

Докладніше про  проєкт "Шоукейс української драми" тут.


 

12.01.2024