Великоднє дійство проєкту ІРМОС

У середу, 26 квітня, у Львові за адресою вул. Кривоноса, 1 о 18.00 відбудеться концерт давніх духовних напівів "Пасха Красеная" у межах проєкту «Музичні вечори в Музей Митрополита Андрея Шептицького», що його співзаснували п. Наталія Ревакович та о. Севастьян Дмитрух.

 

Давні духовні напіви Великого посту і Великоднє дійство проєкту ІРМОС являє дорогу до Свята і сповнює Паску через давні духовні напіви України Великого посту і Великодня зі стародруків та рукописів Львівського Ірмологіону 17 ст.

 

 

 

Проект ІРМОС з грецької означає «зв’язок», «ланка», «ірмолойний спів», «монодія», традиційний християнський духовний спів в Україні.

 

З 2000 року він є Прощею людей мистецтва на територію Духа.

 

Духовні напіви прийшли в Київську Русь з Візантії з початком християнства. Вони віками передавалися поколіннями монахів, духовних співців, спочатку з рук в руки, а пізніше - кулизм'яним записом.

 

До 16-го століття ці напіви сформувались в Український духовний напів, ввібравши мелос української традиційної пісні і протягом 16-17 ст. були зібрані в український нотолінійний Ірмолой - Богослужбову книгу, складену з монодичних співів - ірмосів.

 

Ірмос - літургійний жанр давньоукраїнської духовної музики, який поступово вийшов із церковного обряду протягом трьох останніх століть.

 

Сьогодні його можна знайти тільки в стародруках архівів та в бібліотеках старих монастирів. Великою мірою завдяки проекту ІРМОС ірмолойний спів поволі повертається в українські церкви.

 

Виконавці:

Наталія Половинка

Марія Кміть

Юлія Оліяр

Микита Обухов

Яків Басін

 

Керівники проекту: Сергій Ковалевич та Наталія Половинка.

 

Тривалість концерту - 1 год.15 хв.

 

23.04.2023