Перша вистава Театру Драматургів

16 та 18 березня відбудеться показ першої повноцінної вистави Театру Драматургів «Військовий концерт» за п’єсою української драматургині Анастасії Косодій у режисурі Анастасії Сегеди.

 

 

Вистава є першою для Театру Драматургів, якій почав своє існування у Києві  2020 року та заснований 20 провідними українськими драматургами і драматургинями.

 

«Військовий концерт» — вистава в форматі пошуку, спроба пояснити собі себе після 24 лютого 2022 року. Пісні в очікуванні музики описують буденність війни, розбивають її на окремі складові-композиції: про сміливість та її відтінки (тікати або залишатися); поради тих хто пережив ХХ сторіччя; масові ракетні обстріли; “як ти?”; фотофіксацію реальності у пам’яті смартфонів, оскільки невдовзі реальності може не стати; військовий сторітеллінг у тіктоці; мрії про життя після (перемоги).

 

Раніше в цьому просторі відбувались переважно читання текстів сучасних українських драматургів, які рефлексували на тему війни росії проти України, що триває з 2014 року.

 

«Робити повноцінну виставу у воєнний час було не легко, але це важливо для нас, оскільки вона є засобом театральної розвідки світу, в якому ми опинилися після 24 лютого, можливістю зрозуміти, що з нами сталося. Ми запрошуємо глядачів порозмірковувати разом з нами за рік після початку повномасштабного вторгнення, що це з нами зробило, ким ми є тепер, де ми є тепер, і як це пов’язати із нашим попереднім і майбутнім досвідом. І хоч на афіші ми з гіркою іронією зазначаємо, що це 9 композицій про життя українців для західної аудиторії, але грати ми її будемо для самих себе», – каже драматургиня Анастасія Косодій.

 

За словами авторки, оригінальний твір був написаний на замовлення львівського арт-центру Jam Factory з метою створити текст, який зрозуміють слухачі і у Чехії, і у Берліні, і у Відні. П’єса вже мала численні сценічні втілення у вигляді читань.

 

«Але попри саме такий запит, все одно я писала цей текст саме для українців. Це така саморефлексія, бо саме українці найкраще її зрозуміють», – додає авторка.

 

 

Актори:

 

Ігор Колтовський («Погані дороги» Наталки Ворожбит)

 

Анастасія Сегеда

 

Відеографка: Ірина Циба

 

 

Докладніше про подію тут .

 

Театр Драматургів

12.03.2023