Ubiennale у Львові

Усупереч блекаутам у Львові покажуть цифрові роботи українських та міжнародних митців, що були представлені на першій Бієнале Цифрового та Медіа Мистецтва Ubiennale у Києві в 2022-му році. Подія буде супроводжуватись професійною панеллю обговорень, в який візьмуть участь митці та куратори з України, Іспанії, Німеччини, Франції, Польщі, Словенії та Чехії. 

 

 

Торік на першій Ubiennale  було представлено понад 50 робіт художників з 15 країн, серед яких VR, AR, відеоарт, кінетичні, та NFT експонати, частину з яких можна буде знов побачити з 7 по 11 грудня у Львові в артцентр "Дзиґа". Серед понад 20 робіт будуть презентовані як експонати бієнале минулого року, так і нові роботи українських митців, що присвячені війні. Часи роботи з 10:00 до 22:00. Вхід на виставку безкоштовний. 

 

Як відбувалася перша Ubiennale, див. тут.

 

“Ми спостерігаємо цю війну у реальному часі, що є безпрецедентним, адже ніколи за часи історії людства війну не можна було побачити онлайн. Українське мистецтво як відбиток часу в якому ми живемо, активно реагує на події, концентрується на темі війни та залученні уваги до України. Ми хочемо бачити також і відповіді на усвідомлення того, що вже відбулось, візії наслідків цієї війни, майбутнього нашої держави та нагадування, за що ми боремося, щоб з представлених робіт сформувати програму другої Ubiennale, що обов’язково відбудеться 2023 року”, - каже Валерій Коршунов, куратор бієнале цифрового та медіа мистецтва. 

 

Українських митців запрошують до участі в професійній панелі, де буде можливість поспілкуватись кураторами та митцями та подати ідеї своїх робіт до української програми Ubiennale. Для цього достатньо заповнити онлайн форму на сайті Ubiennale.com, після чого буде запропоновано долучитись до лекцій та обговорення наживо та онлайн під час виставок. Подані роботи будуть окремо презентовані міжнародним кураторам для відбору в виставкові проєкти в Україні та закордоном у 2023 році.

 

Увага до українського мистецтва та культури буде зростати найближчі роки і не тільки через війну, але й через статус країни кандидата в ЄС, який ми здобули під час неї. І як новий учасник великої європейської сім’ї ми маємо інтегруватись, розказуючи про себе через свою культуру та мистецтво, чути інших та на точках перетину - спільних цінностях, вибудовувати наші майбутні відносини. 

 

Юрій Лех, міжнародний куратор Бієнале: “Відбудова сучасної України має зосередитися особливо на містах, архітектурі, мистецтві, культурі та виміряти ступінь психологічної травми, спричиненої невиправданим вторгненням і війною, розв’язаною Росією, щоб встановити постійний санітарний кордон з цією країною через державні інституції, муніципалітети, освітні, культурні та мистецькі організації, а також інші більш інтерінституціальні актори української дійсності.

З цією метою необхідно сприяти радикальній трансформації у відносинах домінування та підкорення, позначених російською культурною пропагандою, щоб перестати вважатися частиною неіснуючого панславізму та встановити, у короткостроковій перспективі, невід’ємні зв’язки з Європою та її високою  культурою та геополітикою”.

 

8 грудня у Львові запланована відкрита прес-подія та професійна панель Ubiennale

 

17:00 Вітання організаторів та кураторів Ubiennale

Валерій Коршунов - куратор Бієнале, митець, громадський діяч

Кауфман Влодко - митець, засновник артцентру Дзиґа

Коршунова Світлана - продюсер Ubiennale

 

Програма професійної панелі: 

17:30 Валерій Коршунов - “Новітні технології як медіум сучасного мистецтва”

18:00 Юрій Лех - “Цифрове мистецтво - сучасна мова трансформації світу”

19:00 Марія Шарлай - “Нейромережі в сучасному цифровому мистецтві”

19:45 Дмитро Федоренко (Kotra) - Електронна музика як підсилення голосу України в світі. Як живе лейбл “I Shall Sing Until My Land Is Free”

20:15 Дмитро Авксентьєв (Koloah/Voin Oruwu) - “Аудіо візуальне мистецтво як розширення творчості музикантів. Презентація авторського аудіовізуального перформансу Voices / Signals”

21:00 Обговорення 

 

З події запланована пряма трансляція та обговорення. 

 

Фінансування проєкту здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.

 

 

 

06.12.2022