Виставка Петра Сметани  у Венеції

 

29 квітня, у п’ятницю, о 17.00 у приміщені львівського артцентру «Дзиґа» (вул. Вірменська, 7, 2 поверх) відбудеться презентація проєкту галереї «Зелена канапа» в рамках бієнале мистецтва «Personal structure» (23 квітня – 27 листопада) у Венеції.

 

 У цей важкий час повномасштабної війни Росії проти України львівській галереї «Зелена канапа»  вдалося здійснити першу виставку художника-львів’янина в контексті головної мистецької події світу – 59-тої Венеційської бієнале. Символічно, що виставка Петра Сметани називається «Воскресіння».

 

 

У програмі зустрічі:

 • Показ слайд шоу та відео презентація проекту

 • Розповідь організаторів (та Івона Лобан)

 • Представлення своїх творів автора виставки Петра Сметани та його дружини і представниці на цьому бієнале – Ольги Кузюри

• Висвітлення важливих здобутків культурної дипломатії на бієнале у Венеції та різних низових дипломатичних ініціатив на світовому рівні.

 

На зустрічі будуть присутні представники Української Асоціації Галеристів.

 

 

Галерея «Зелена канапа» вперше представляє виставку львів’янина Петра Сметани  в рамках проєкту Європейського культурного центру ECC–Personal Structure у Венеції під час 59-тої Венеційської бієнале з 23 квітня до 27 листопада 2022 року. Це окрема виставка львівського митця тривалістю сім місяців у Palazzo Mora, з прогнозованою відвідуваністю 600 тис. – 1 млн. глядачів!

 

 

«Творимо імідж України, як країни прекрасного мистецтва у світі разом. Виставка Петра Сметани «Воскресіння» на артбієнале «Personal Structure» у Венеції – найамбітніший, мабуть, наш проєкт. Ми розповімо  про виставку, її ідею, про реалізацію проекту в особливих умовах війни, про подолання перешкод і безцінну допомогу в реалізації проєкту. А також про реакцію закордонних партнерів, колег та громадськості на присутність української галереї на цій події найвищого ґатунку. Про присутність України в культурному полі світу, адже ми мали змогу комунікувати з представниками величезної кількості країн», – обіцяє кураторка виставки і  галереї  «Зелена канапа» Олеся Домарадзька.

 

 

Про концепцію виставки «ВОСКРЕСІННЯ» її автор – львівський художник Петро Сметана розповідає так: «Ще донедавна установка про те, що творіння людини повинно її пережити була однозначно вірною, тимчасове не викликало довіри. Та сама людина є коротким епізодом. Тепер, за тотального дефіциту простору, часу, пам’яті це переконання може обмежувати розвиток прогресивних явищ. Чи думали творці нашого минулого, що створене ними майбутнє буде для нас неприйнятним? Ми бачимо воскресіння через смерть, що повстає перед нами видимим та намацальним. Насправді смерть йде попереду життя. Болісне народження нової духовності відбувається саме так. З розкладеної матерії постає нове життя».

 

28.04.2022