«Війна грибів» у музеї Нью-Йорка

Виставку «Війна грибів», укладену з ілюстрацій українського художника Нікіти Кравцова, натхненного класичною казкою та творами видатного графіка Георгія Нарбута можна побачити в Українському Музеї у Нью-Йорку.

 

Твір із серії «Війна грибів». 2022, акрил, папір, 20 х 28. © Микита Кравцов / Надано Українським Музеєм.

 

«Війна грибів» — це серія з десяти оригінальних ілюстрацій українського художника Нікіти Кравцова. Автор черпав натхнення з однойменної народної казки, популярної в слов’янських культурах і яку було опубліковано 1909 року з ілюстраціями видатного українського графіка Георгія Нарбута. Сучасна інтерпретація Кравцова переосмислює казку з картинами сцен нинішньої російської війни проти України. Кравцов був присутнім у Нью-Йорку на відкритті виставки у неділю, 3 квітня 2022 року, в Українському Музеї.

 

Солдати-гриби стріляють джевелінами по російській техніці, що насунулася з Росії на українську землю, міста та невинних мирних жителів. Креативні малюнки, намальовані Кравцовим олівцем і розписані яскравими фарбами, не слід сприймати як прості мультфільми та ілюстрації, які можна знайти в коміксах. Тема є серйозною і репрезентативною для масового нападу Росії на Україну та українську культуру. Кравцов у своєму неповторному стилі реагує на необгрунтовану війну та руйнування його батьківщини.

 

Художник Нікіта Кравцов працює над серією  «Війна грибів». Фото Алекса Непреля / Надано Українським Музеєм.

 

Нікіта Кравцов — український художник, народжений в Криму. Закінчив Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури в Києві (колишня Українська Академія Мистецтв), заклад, в якому Георгій Нарбут (1886–1920) відігравав ключову роль як один із фундаторів і перших ректорів, котрий прислужився до його розвитку як мистецької установи. Нині Нікіта живе і працює в Парижі, але зв'язок з рідною Україною не втратив. У своїй мистецькій практиці Кравцов зосереджується насамперед на графіці, але останнім часом разом із дружиною Каміллою Саньє-Кравцовою експериментує з текстилем. Часто бере участь у виставках, працює як ілюстратор.

 

Ілюстрації Кравцова також представлені в книзі «Війна грибів» (РОДОВІД, 2021-2022, Київ), що видрукувана як шана Нарбуту. Вони відрізняються від нинішньої виставки тим, що Кравцов бачить нові картини як продовження війни, що триває. Дизайн обкладинки повторює дизайн обкладинки Георгія Нарбута 1909 року. Нікіта використовує  деякі інші елементи його дизайнів, але й історія, й ілюстрації мають зовсім інший контекст. Андрій Курков, автор нових текстів книжки-казки «Війна грибів», також кожен раз змінював тексти французької, української та англомовної версій книжки, залежно від драматичної політичної та воєнної ситуації.

 

Популярну народну казку, в якій цар грибів кличе своїх васалів (інші гриби) на війну, замінює алегорична історія про напругу між Україною та її войовничою сусідкою Росією. Книга-казка, що йшла до друку французькою перед початком війни, виявилася передчуттям військової агресії, яку Росія розпочала проти України 24 лютого 2022 року. 

 

 

Обкладинка книги «Війна грибів» (титульна сторінка українською; історія всередині англійською).  © РОДОВІД

 


Про Український Музей у Нью-Йорку:

 

Український Музей має на меті колекціонувати, зберігати, виставляти й інтерпретувати твори мистецького або історичного значення для багатої культурної спадщини американців українського походження. Заснування Музею Союзом Українок Америки в 1976 р. віталося як одне з найбільших досягнень української громади Сполучених Штатів Америки. Сьогодні завдяки своїм багатим зібранням народного та образотворчого мистецтва, численним архівним матеріялам, цікавим імпрезам наукового значення УМ є одним з найбільш самобутніх та активних «менших» музеїв м. Нью-Йорк. Щороку УМ влаштовує декілька виставок, видає двомовні каталоги та організовує різноманітні заходи, часто у співпраці з іншими музеями, освітніми й культурними установами.

 

The Ukrainian Museum's exhibitions and programs are supported, in part, by public funds from the New York City Department of Cultural Affairs in partnership with the City Council.

 

The Ukrainian Museum

222 East 6th Street (between Second Avenue and The Bowery)

New York, NY 10003

T: 212.228.0110

www.ukrainianmuseum.org

Museum hours: Wednesday–Sunday, 11:30 a.m.–5:00 p.m.

Gift Shop ▪ guided tours ▪ school & family programs ▪ reduced admission for students/seniors

In accordance with New York City mandate, all visitors aged 12 and older must present proof of vaccination against COVID-19. Masks are required for all visitors.

 

 

04.04.2022