Сучасна ікона. Єжи Новосельський

До 12 жовтня 2021 року в Михайлівському Золотоверхому монастирі Києва демонструватиметься виставка «Сучасна ікона. Єжи Новосельський».

 

 

 

Цього року виповнюється 10 років від дня смерті видатного  живописця та іконописця Юрія Новосельського.

 

Митець народився в Кракові в польсько-українській (лемківській) родині. Спочатку навчався, а потім  викладав живопис у Краківській художній академії. На його становлення як особистості та художника дуже вплинуло навчання іконопису в Студійській лаврі під Львовом та знайомство з карпатською іконою з колекції Андрея Шептицького.

 

На початку свого мистецького шляху Єжи Новосельський був пов’язаний зі сценою польського авангарду: належав до середовища Краківської групи, працював асистентом видатного польського митця та режисера Тадеуша Кантора, у Лодзі створював сценографію для лялькового театру.

 

Водночас митець був глибоко занурений у православну теологію. Послуговуючись образною мовою нефігуративного авангардного живопису, він створював спочатку ікони, потім – іконостаси, а зрештою архітектуру православних церков.    

 

 

На виставці авторства Кристини Черні можна буде ознайомитись із сакральною частиною творчості митця – побачити фото створених ним ікон та церков і дізнатися про шлях становлення Єжи Новосельського як сучасного іконописця.

 

Кристина Черні – польська мистецтвознавиця та мистецька критикиня, доктор філософії. Авторка телевізійних програм про мистецтво, входила до редколегії краківського журналу „Znak”, співпрацює з IRSA. Авторка низки книг, присвячених польському мистецтву. Значну частину її публікацій присвячено творчості та особистості Єжи Новосельського. Український переклад однієї з них – «Кажан у храмі» – було видано у 2015 році накладом видавництва «Книги – XXI».  

 

У відкритті виставки взяли участь Пйотр Бернатович (директор ЦСМ «Замок Уяздовський» у Варшаві), Роберт Чижевський (директор Польського Інституту у Києві), священик Сергій Дмитрієв (ПЦУ).

 

Виставка в Києві триватиме до 12 жовтня 2021 року. Пізніше її зможуть побачити мешканці Чернігова, Полтави, Харкова та Ужгорода.

29.09.2021