Найновіша музика молодих

Найновіша музика молодих композиторів звучатиме в Органному залі

У рамках проєкту Ukrainian Live 26 березня в Органному залі слухаємо музику композиторів — студентів Львівської музичної академії, а також твори знаних митців сучасності — Богдани Фроляк, Любави Сидоренко, Віктора Камінського, Остапа Мануляка та Михайла Шведа.

 

У рамках довгострокової стратегії з промоції української музики Ukrainian Live Львівський органний зал спільно з музичною агенцією Collegium Management та Львівською національною музичною академією ім. М. Лисенка презентує концерт «Ukrainian Live. Нова музика львівських композиторів». Подія відбудеться 26 березня о 19.00 в Органному залі. Особливість концерту в тому, що програму складають переважно твори композиторів-студентів. Поряд з ними буде виконана музика вже відомих сучасних майстрів, деякі твори  яких також звучатимуть уперше.

 

Концерт в Органному залі має стати продовженням відродження традиції студентських концертів, де виконувалися твори молодих композиторів. Про це розповіла кураторка проєкту Богдана Фроляк — композиторка, лауреатка Національної премії України ім. Т. Шевченка, в.о. завідувачки кафедри композиції ЛНМА ім. Лисенка.

 

«Ці концерти були дуже важливими для молодих композиторів, адже так вони могли почути наживо свої твори. Я вважаю, що сучасні студенти позбавлені цього. Великою проблемою, як на мене, є те, що молоді композитори працюють в комп'ютерних музичних редакторах і орієнтуються на це комп'ютерне звучання музики. Їм здається, що це еталон. Але насправді, твір, виконаний на живих інструментах, звучить зовсім не так», — зазначає Богдана Фроляк.

Кураторка проєкту— композиторка Богдана Фроляк. 

 

Живе виконання творів композитора життєво необхідне для нього, — впевнений директор Львівського органного залу Іван Остапович. «Існує тріада: композитор — виконавець — публіка. Якщо одна ланка цього ланцюга випадає, твір не існує повноцінно. Головне правило: музика повинна звучати. Якщо вона не звучить — її не існує. Музика має звучати постійно і систематично, у всій своїй різноманітності», — зазначає Остапович.

 

Саме тому Органний зал уже другий рік поспіль провадить стратегію розвитку української академічної музики Ukrainian Live.

 

Отже, 26 березня зі сцени Органного залу про себе заявлять композитори-студенти: Аліса Формазюк, Христина Скобельська, Захар Озерський, Михайло Максимчук, Мар’ян Філь, Анастасія Сисенко, Анастасія Здвіжкова. Чимало з них лише нещодавно почали навчання, але деякі студенти старших курсів мають успішний досвід композиторства. Студентські твори для концерту були відібрані після іспиту з композиції.

 

Програма концерту складена таким чином, що поряд зі студентськими роботами будуть виконані твори викладачів Львівської музичної академії – Богдани Фроляк, Любави Сидоренко, Віктора Камінського, Остапа Мануляка та Михайла Шведа.

 

«Так ми хочемо показати, що викладачі кафедри композиції своїм власним прикладом можуть надихати студентів і давати їм певний ґрунт для аналізу та роздумів», — ділиться задумом Богдана Фроляк.

 

Окрім студентських прем’єр на слухачів також чекають прем’єра твору Остапа Мануляка «Сальтація» та «Quasi una Sonata» Віктора Камінського.

 

Виконавцями цього вечора будуть студенти і педагоги Львівської музичної академії. «Концерт відбувається у співпраці з кафедрою камерного ансамблю: частково будуть задіяні студенти-виконавці, частково музиканти, які вже працюють професійно», — пояснила кураторка проєкту.

 

«Спадкоємність поколінь, можливість висловитися молоді та популяризація української сучасної музики — те, що приваблює в цьому проєкті», — зазначив Іван Остапович.

 

Фото: https://www.facebook.com/LvivOrgan/photos/

15.03.2021