Реґулярний сон корисний лише дівчаткам

В давні добрі часи, коли дітей «бачили, але не чули» й малі чада без ремства слухалися батьків, панувала думка, що реґулярні години сну важливі для здоров'я та розвитку малюків. Британський науковець Івонн Келлі з Університетського коледжу Лондона доводить, що стара дідівська мудрість спрацьовує тільки в половині випадків.  Реґулярний сон корисний для дівчаток. Для хлопчиків, виявляється, — ні.  

 

Як вказує Др. Келлі, є дуже багато досліджень, які встановлюють зв'язок між реґулярністю сну та когнітивними здібностями дорослих та підлітків. Усі вони сходяться на тому, що нереґулярний сон прямо пов'язаний з відставанням у навчанні та слабкими результатами в будь-якій інтелектуальній праці. Як не дивно, дуже мало таких досліджень перепроваджено на дітях. Тож Келлі та її команда постановили дослідити зв'язок між академічною успішністю та ляганням/вставанням у той самий час, залучивши 11 178 британський дітей, які народилися між вереснем 2000 та січнем 2002 р. (вони всі беруть участь у міждисциплінарному дослідницькому проекті Millennium Cohort Study).

Інформацію про сон малюків зібрали інтерв'юери, відвідуючи дітей у віці 9 місяців, 3 років, 5 років та 7 років. Окрім запитання, чи діти мають визначені години сну, опитувачі зібрали інформацію про розпорядок дня їхніх батьків, їхні доходи, а також про те, чи читають малечі на ніч казки і чи є в кімнаті дитини телевізор або комп'ютер. У віці 3, 5 та 7 років діти проходили тести на визначення їхнього загального інтелектуального розвитку (IQ).  

Як виявилося, ті діти, які перед досягненням 7-річного віку не мали визначених годин сну, продемонстрували певне відставання у розумовому розвитку порівняно з тими, яких вкладали та піднімали в один і той самий час. До того ж така тенденція зберігається незалежно від інших факторів, таких як казка на ніч чи відсутність в кімнаті телевізора. Однак, і це найцікавіше, дані стосуються лише до дівчаток: ті з них, які не мали реґулярного сну, за рівнем свого IQ демонстрували відставання від своїх ровесниць пересічно на 8–9 пунктів. А серед хлопців реґулярний/ нереґулярний сон зумовлював відхилення за рівнем IQ на 6 пунктів лише до трьох років, проте до семи років будь-яка пов'язана з режимиом сну різниця у розвитку стиралася.

Ґендерна відмінність, засвідчена цим дослідженням, стала несподіванкою для вчених, які поки що не мають для неї пояснення. Очевидно, що тільки подальші дослідження можуть пролити світло на цей цікавий факт. Тим часом у щоденних війнах з батьками за право не лягати вчасно спати хлопці отримали додатковий арґумент. 

16.07.2013

До теми