Розмовляв Василь Карп’юк

Цього року одному з найкультовіших українських видавництв, створених в незалежній Україні, –  «Лілеї-НВ» – виповнилося 20 років. Напевно, літературне явище «Станіславський феномен» великою мірою завдячує «Лілеї» своїм опубліченням. Адже саме директор видавництва Василь Іваночко вирішив робити книжки якнайкраще і видавати відповідних авторів. Тому й почав з «Перверзії» Юрія Андруховича. Там-таки, вийшовши із самвидаву, виходив журнал «Четвер».
Володимир Єшкілєв – український письменник з Івано-Франківська, автор численних романів та публіцистичних текстів. Належить до покоління митців «станіславського феномену», а також є автором цього терміну.     З Володимиром ми зустрілися одного гарного ранку, тому й логічно, що саме з цього почалася наша розмова.  
«Порнографія» Вітольда Ґомбровича – друга книжка проекту «Вавилонська бібліотека». Вона щойно вийшла у «Видавництві Старого Лева» на платформі Фундації Короля Юрія за підтримки Польського Інституту в Києві та Інституту Книжки. Насправді, це набагато важливіша подія, ніж може здаватися. Це не лише вихід книжки, а введення в українську мову і книжковий ринок знакового тексту, який необхідно мати в своїй мові. Завдяки «Вавилонській бібліотеці» ми вже скоро отримаємо ще низку творів світової інтелектуальної елітарної літератури в українських перекладах.
Свого часу він написав «Українсько-російський словник» (збірка віршів) і заявив про себе, як про одно з найцікавіших молодих поетів українського Сходу. Народився, мешкає і працює на металургійному заводі в Макіївці Донецької області. Крім того є засновником Донецького Слему. Учасник великої кількості мистецьких заходів по всій Україні. Цьогоріч вийшла перша прозова книжка автора «Десять слів про Вітчизну», яка, в свою чергу, запозиціонувала його як одного з найцікавіших молодих прозаїків.