Україна дала формальну згоду Польщі на проведення пошукових робіт.

 

Україна переказала Польщі формальну згоду на відновлення пошуково-ексгумаційних робіт.

 

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, інформує "Польське радіо". Інформацію про надання відповідних документів підтвердив і посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький.

 

Згідно з умовами, висунутими українською стороною, ексгумацію мають проводити українські дослідники разом із польськими експертами після виконання необхідних формальностей.

 

Офіційне прохання про відновлення ексгумації Польща подала минулого тижня. Цього тижня, як польським журналістам пояснив віцеміністр Василь Боднар, Україна дала Польщі позитивну відповідь.

 

"Зараз отримана згода на проведення таких робіт, що означає, що польська сторона має вибрати пізніше виконавця. Виконавець, український виконавець, має отримати всі дозволи, вибрати місце, де будуть починати ці пошуково-ексгумаційні роботи, і потім починати роботу спільно з польськими експертами", – сказав Бондар.

 

Як зазначив посол Бартош Ціхоцький, документ, що його надала Україна, містить перелік процедурних дій, які має здійснити польський Інститут національної пам’яті з метою відновлення ексгумації. "Цей перелік ми переказали Інституту національної пам’яті, і зараз підтримуватимемо колег і колежанок з інституту в цій процедурі", – прокоментував польський дипломат.

 

Очільник польського Інституту національної пам’яті Ярослав Шарек заявив, що після надання дозволів може йтися про початок докорінної зміни.

 

"Це буде доброю новиною тоді, коли ми розпочнемо вже пошуки в Україні. Інститут національної пам’яті висунув українській стороні пропозицію проведення пошуків у кільканадцяти місцях, де спочивають рештки наших героїв-легіоністів, що билися під Костюхнівкою 1916 року, а пізніше – в ході Польсько-більшовицької війни неподалік Львова – це 1939 рік, а пізніше – Волинь і Східна Малопольща", – сказав Шарек.

 

27.09.2019

До теми