Новий тип "квантової послідовності часу"

 

Міжнародна команда дослідників з Університету Квінсленда (Австралія) виявила новий тип “квантової послідовності часу”.

 

Фізик Маґдалена Зич розповіла, що її команда вирішила провести уявний експеримент, який мав на меті пов’язати дві великі, але суперечливі фізичні теорії, що з’явилися в минулому столітті.

 

“Наша ідея полягала в тому, щоб збагнути, що б сталося, якби настільки важкий об’єкт, що він міг би впливати на плин часу, помістити у квантовий стан”, — сказала др. Зич.

 

Загальна теорія відносності Альберта Айнштайна описує, як масивні об’єкти сповільнюють хід часу.

 

“Уявіть собі два космічні кораблі, які стріляють один в одного, водночас намагаючись ухилитись від атаки”, — появнює вона.

 

Якщо якийсь з них вистрелить раніше, він знищить інший. Потужний противник міг би скористатися загальною теорією відносності і помістити масивний об’єкт, такий як планету, ближче до одного з кораблів, щоб сповільнити хід часу. Через затримку в часі корабель, який перебуває найдальше від масивного об’єкта, вистрелить швидше і, отже, знищить іншого.

 

Др. Зич стверджує, що, згідно з іншою теорією — квантовою механікою, — будь-який об’єкт можна помістити у стан “суперпозиції”. “Це означає, що він може перебувати у кількох станах водночас, наче кіт Шредінгера”, — каже вона. За її словами, якщо ворог помістив би цю масивну планету у стан квантової суперпозиції, плин часу також був би порушений.

 

“Існує спосіб, як може розгортатися порядок подій, згідно з яким жодна з них не є ні попередньою, ні наступною, але водночас і тією, і іншою”, — стверджує Зич.

 

Дослідник з Університету Квінсленда Фабіо Коста каже, що хоча поставити експеримент з такою суперпозицією планет, мабуть, ніколи не вдасться, завдяки сучасним технологіям можна просимулювати, як плине час у квантовому світі, причому узагалі не використовуючи гравітації.

 

“Навіть якщо такий експеримент ніколи й не вдасться провести, це дослідження важливе для майбутніх технологій”, — каже др. Коста.

 

Сьогодні фізики працюють над створенням квантових комп’ютерів, які, кажучи просто, можуть “перескочити” через час і виконувати свої операції набагато ефективніше, ніж пристрої, що працюють у звичній для нас часовій послідовності.

 

Physicists mash quantum and gravity and find time, but not as we know it

ScienceDaily, 26/08/2019

Зреферував Є. Л.

29.08.2019