Зарядження Польської Ліквідаційної Комісїї.

 

Львів, 31. жовтня 1918.

 

Урядуюча поки-що в Кракові президія Польської Ліквідаційної Комісії видала "до всix урядів державних, краєвих і громадських в Галичині, Вел. Князівстві Краківськім на Шлеську" обіжник, в якім подає їм до відомости краківські ухвали польских парляментарних послів про приналежність вичислених земель до польської держави і взиває їх урядувати в імени польської держави.

 

Рівночасно президія Польської Ліквідаційної Комісії повідомила австрійське правительство, нaмiсника Галичини ґр. Гуйна, всі центральні уряди державних властий в Галичині, а також правительства нових держав, утворених на території Австро-Угорщини, що вона обнимає власть в Галичині.

 

Комісар польського правительства для Галичини.

 

"Kurjer lwowski" доносить:

 

Довідуємося з поважного жерела, що польське правительство в Варшаві предложило кн. Витовтови Чарториському обняти комісаріят польського правительства для Галичини. Кн. Чарториський предложення приняв. Номінація має бути оголошена нині. Польське правительство звернулося вже до австрійського правительства о відданнє правління в Галичині польському правительству.

 

Осідком комісаріяту буде Львів. При комісаріяті утвориться прибічна рада, до якої польське правительство покличе також "Русинів". Польське правительство стоїть нa становищи, що австрійське правительство мусить віддати цілу Галичину Польщі, бо цілу їй забрало. Польське правительство буде старатися порозумітися з Українцями, одначе колиб се не могло здійснитися, то воно згодиться на рішення міжнародного конґресу.

 

Обіжник намісника ґр. Гуйна.

 

Намісник ґр. Гуйн видав обіжник до підчинених собі урядів, в котрім, згадуючи про маніфест цісаря, яким прилучено Поляків до Польщі, а Українцям позволено утворити свою власну державу, напоминає до розваги, пригадує, що урядники є ще покищо австрійськими урядниками, перестерігає перед заскорими, нерозважними кроками і закликує до береження ладу та супокою.

 

[Діло, 1 падолиста 1918]

31.10.1918

До теми