Ірена Сольська

 

15 лютого, у четвер, кав’ярня-галерея «Штука» в рамках виставки «Carte Postale. Жінка на зламі епох» запрошує на зустріч із колекціонеркою-філокартисткою Оксаною Бобошко-Вандерховен, яка має намір розповісти про одну з найяскравіших постатей, що зображені на експонованих поштівках, – акторку Ірену Сольську. Початок о 19:00, для участі просимо зареєструватися за посиланням. 

Ім’я Ірени Сольської завжди супроводжується промовистими епітетами – жінка-легенда, femme fatale, зірка театру, ікона стилю, символ модернізму і муза «Молодої Польщі». У числі її прихильників – імениті митці, видатні режисери та владні особи.

Акторка народилась 1877 року у Варшаві, недовго виступала в Лодзі і Кракові, а в 1900-1905 очевидцями її таланту стали львів’яни. Як і її чоловік Людвік Сольський, вона часто грала у Міському Театрі. «Сольська прагнула диктувати у Львові нову віденську моду — її фантазійні сукні, капелюшки примхливих обрисів і біжутерія «арт-нуво» кращих європейських ювелірів були справжніми витворами мистецтва. Те, як вона одягалася, що говорила, як поводилася, ставало предметом для обговорення та снування світських пліток», - пишуть про неї дослідники.

Чи ця увага сучасників продиктована винятково харизмою акторки, чи були й інші причини? Якою була особиста історія Кароліни Флори Посьвік–Сольської і який слід вона залишила у спадку мистецького життя початку ХХ століття? Про це та багато іншого поговоримо під час зустрічі. Приходьте!
 

вул. Котлярська 8Кав'ярня-галерея «Штука» Чтв, 02/15/2018 - 19:00

До теми