Чути себе рослиною

 

Пам'ятаючи і розповідаючи про те, що Франків дім був місцем інтелектуальних і творчих бесід, ми й надалі хочемо наповнювати цей простір цікавими розмовами із не менш цікавими людьми.

У понеділок, 11 грудня, нашою гостею буде 
СВІТЛАНА КИРИЛЮК, поетка й літературознавиця, яка живе і працює у Чернівцях.

Ми запросили пані Світлану поговорити про поезію. 

А приводом стала видана минулоріч її поетична книжка "САД ЗЕМНИХ НАСОЛОД", що містить погруповані у цикли вірші, написані упродовж останньої чверті століття.

Це видання побачило світ у серії "Третє тисячоліття: українська поезія" (голова редколегії серії - Іван Дзюба), яка виходить у Чернівцях під проводом її натхненника, відомого письменника і культуртреґера Мирослава Лазарука. У цій серії побачили світ поетичні книжки Ігоря Римарука, Василя Герасим'юка, Леоніда Талалая, Анатолія Кичинського, Григорія Тименка, Інги Кейван, Петра Свенцицького.

Світлана Кирилюк - відома літературознавиця і критикиня. Авторка низки наукових праць, присвячених українській літературі рубежа ХІХ - ХХ століть, зокрема творчості Ольги Кобилянської. Про неї вчена написала свого часу дисертацію, яку захистила у 1999 році, і яку відтак опублікувала у форматі монографії під назвою "Ольга Кобилянська і світова література" (Чернівці: 2002). Творчість своєї літературної улюблениці Світлана Кирилюк досліджує й дотепер, і є авторкою не лише десятків статей про неї, але й, зокрема фундаментальної передмови до 10-томника О. Кобилянської, яке реалізовує як співупорядниця разом із колегами у Чернівцях (на сьогодні побачило світ 4 томи цього проекту).

Немало своєї уваги Світлана Кирилюк присвятила й літературній критиці. У статтях, рецензіях та есеях вона писала про творчість Ігоря Римарука, Василя Герасим'юка, Мирослава Лазарука, Софію Майданську, Павла Вольвача, Лариси Денисенко та інших авторів.

Поезія - невід'ємний елемент літературної сутності Світлани Кирилюк, хоча й певною мірою несподіваний для тих, хто знає її як відому дослідницю. Вірші Світлани друкувалися в журналах "Дзвін", "Київ" та "Буковинському журналі", антологіях "Гранослов" та "Вигране", альманасі "Рось" etc.

"Сад земних насолод" - поетичний opus magnum нашої гості, книжка, що відкриває знавцям і поціновувачам поезії новий, несподіваний, але дуже органічний у проекції на поетичну традицію голос, органічну поетичну стилістику, самобутню метафорику і будування образу.

Розмову зі Світланою Кирилюк ми назвали:
ЧУТИ СЕБЕ РОСЛИНОЮ
(саме це означення можна вважати своєрідною автоквінтесенцією її дотеперішньої поетичної творчості)

Отож запрошуємо долучитися до атмосферного поетичного вечора, що поєднуватиме у собі розмову про поезію і читання віршів.

Зустріч провадитиме ДАНИЛО ІЛЬНИЦЬКИЙ 

В афіші використано одну з малярських робіт ПАВЛА БЕДЗИРА: ними проілюстровану всю книгу "Сад земних насолод".

вул. Івана Франка 150Дім Франка Пон, 12/11/2017 - 16:30

До теми