Маскулінність у житті та в літературі

 

Традиційний формат семінару: доповідь-дискусія - ми вирішили порушити, тож пропонуємо Вам долучитися до вільної наукової бесіди з молодою дослідницею.
Тема, якою хочемо Вас зацікавити:
ТЕ, ЩО НА ПОВЕРХНІ? 
МАСКУЛІННІСТЬ У ЖИТТІ ТА В ЛІТЕРАТУРІ 
(У КОНТЕКСТІ ПРОЗИ ІВАНА ФРАНКА)

Наша співрозмовниця:
КАТЕРИНА ШМЕГА, літературознавиця, аспірантка Інституту Івана Франка НАН України

Проблема маскулінного дискурсу в українському літературознавстві перебуває на марґінесі. Дослідникові потрібно відкривати те, про що в західній, російській і частково польській літкритиці вже давно написано – це критичне й справедливе зауваження польської дослідниці-україністки Аґнєшки Матусяк, висловлене у підготовленому нею альманасі про дискурс української маскулінності, на жаль, так і не збурило активного інтересу серед літературознавців до цієї проблеми.
Поодинокі статті, зосереджені на конкретних аспектах ґендерного літературознавства, не висвітлюють низки конче важливих і цікавих запитань. Що таке маскулінність узагалі й для чого літературознавцям цей термін? А хіба традиційне літературознавство не вивчає чоловічої літератури, не розглядає чоловічих персонажів? Як впливає література на наше сприйняття маскулінного ідеалу? Чи потрібно досліджувати маскулінність у творах класиків? Чи була в українській літературі «криза маскулінності»?
Спробуємо дати на них вичерпні відповіді, заразом проілюструвавши їх прикладами із прозових творів Івана Франка, які найкраще репрезентують зміни соціально-політичного та морально-етичного устроїв перелому ХІХ-ХХ століть із їхнім безпосереднім впливом на норми поведінки українських чоловіків та жінок.

Катерина Шмега навчалася на філологічному факультеті Львівського національного університеті імені Івана Франка за спеціальністю "літературна творчість". Від 2015 року - аспірантка відділу франкознавства Інституту Івана Франка НАН України (Львів). Цікавиться ґендерним літературознавством, герменевтикою, художнім психологізмом, грою в літературі, белетризованими біографіями. Працює над дисертацією "Дискурс маскулінності у прозі Івана Франка" (науковий керівник - заступниця директора з наукової роботи Інституту Івана Франка НАН України, кандидат філологічних наук, старша наукова співробітниця АЛЛА ШВЕЦЬ).

Бесіду провадитиме Данило Ільницький 

вул. Івана Франка 150Дім Франка Чтв, 12/07/2017 - 15:30

До теми