Генсек Ради Європи заявив, що особливий статус Донбасу слід закріпити в Конституції.

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд заявив, що для повного виконання "мінських домовленостей" Україна мусить закріпити особливий статус Донбасу законодавчо, зокрема прописавши відповідну норму в Конституції.

 

"Щоб повною мірою реалізувати мінські домовленості, необхідно згадати про це в Конституції, тоді Верховна Рада зможе ухвалити спеціальний закон, який би надавав особливий статус Донбасу", – заявив генсек Ради Європи в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

 

При цім Ягланд наголосив, що Рада Європи не може диктувати спосіб втілення "мінських домовленостей", але може надавати рекомендації.

 

"Як я вже казав, ми не є стороною мінських угод. Ми можемо лише радити Україні, що необхідно змінити в Конституції для того, щоб імплементувати домовленості, досягнуті під час другої зустрічі в Мінську. Зокрема, пункту про надання особливого статусу Донбасу", – зазначив Ягланд.

 

Нагадаємо, Росія та контрольовані нею екстремістські сили вимагають детального викладу особливого статусу Донбасу в Основному законі. Натомість проект змін до Конституції від конституційної комісії, зареєстрований у парламенті, згадує про особливий статус у перехідних положеннях, а деталізацію покладає на "звичайні" закони.

 

09.07.2015

До теми