Танець колективного тіла

У Львові покажуть прем’єру танцювального перформансу “В полі зору” як результат українсько-фінської перформативної лабораторії “Lab for Ukraine”

 

 

“В полі зору” – це перформанс, у якому 5 мисткинь через танець та гру випробовують властивості колективного тіла, яким стає суспільство, що проходить через масові радикальні події. Також перформерки досліджують, як погляд формує образ того, на кого дивляться, робить його реальним.

 

Фото: Т. Сідлецька

 

Ми потребуємо погляду іншої особи, що засвідчує факт нашого існування, підтверджує наші досвіди простих щоденних радостей та масштабних викликів. Так само нам важливо бачити і свідчити досвіди інших”, – так говорять про тему перформансу його творці.

 

Фото: Назар Пархомик.

 

Режисерка Ніна Хижна коментує: “Для мене, мабуть, найважливішим є, власне, момент спільного проживання наших досвідів, того, як ми, як суспільство, можемо бути разом навіть у складні моменти. А також те, як ми можемо будувати нову культуру проживання горя, комеморації, взаємопідтримки і просто тривання через танець, рух і те, що ми збираємося разом”. 

 

Фото: Akseli Myraja

 

Над музичним супроводом працює Альона Коваленко (Кома), яка спеціально для перформансу “В полі зору” записує і використовує в музиці звуки тіл мисткинь. Художниця Даша Чечушкова створює небанальну інсталяційну сценографію та образи для перформерок, а Дмитро Пашко розробляє художній відеоряд, в якому зблизька спостерігає за властивостями руху тіл.

Фото: Назар Пархомик.

 

“На сцені ми побачимо не вишколених танцюристок, що виконують відточену хореографію, а дуже різних жінок, чий рух виникає зі щоденних дій і досвідів, що знайомі багатьом”, – ділиться співкураторка проєкту Люба Ільницька

Фото: Т. Сідлецька

 

Перформанс є продовженням та, власне, результатом роботи перформативної лабораторії Lab for Ukraine. Це спільний українсько-фінський мистецький проєкт Jam Factory Art Center (Львів, Україна) та фестивалю ANTI – Contemporary Art Festival (Куопіо, Фінляндія). П’ятеро мисткинь разом із менторками (Сату Гаррала та Ніна Хижна) під час сесій у Львові та Куопіо працювали із тілесно-руховими та перформативними практиками.

 

Вже 28, 29 та 30 жовтня команда представить перформанс, що стане кульмінацією проєкту. 

 

Коли: 28, 29, 30 жовтня о 19:00

Де: Jam Factory Art Center

Львів, вул. Б. Хмельницького, 124 (зал Novo1)

 

Команда:

Режисерка: Ніна Хижна

Композиторка: Альона КОМА

Сценографка, художниця костюмів: Даша Чечушкова

Відеохудожник: Дмитро Пашко

Перформерки: Софія Слюсаренко, Оксана Леута, Анастасія Лісовська, Ярина Шумська, Наталія Мазур

 

 

Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторок/-ів проєкту.

 

Детальніше про подію на сайті та в соцмережах артцентру.




 

27.10.2024