Історія про кохання земне і небесне

Львівська національна опера презентує найграндіознішу прем’єру сезону 2023/2024
 


7 та 8 грудня Львівська національна опера запрошує переглянути головну премʼєру театрального сезону – балет «Тіні забутих предків» на музику Івана Небесного, лібрето Василя Вовкуна та у постановці Артема Шошина. Команда постановників представить сучасну візію легендарної повісті Михайла Коцюбинського, що стала одним із символів української літератури.

 

У власній візії про кохання земне і небесне Івана і Марічки постановники акцентують увагу на філософсько-психологічних аспектах оповідання: емоційному світі персонажів, осмисленні сенсу буття і свого місця серед природи, первородному протистоянні добра і зла, родовій ворожнечі і злопомсті, питанні вибору між духовним і матеріальним.

 


Головним викликом для постановників стала популярність літературного першоджерела і його численні втілення в різних жанрах мистецтва: кінематографі, живописі, драматичному і музичному театрах. Команда прагнула до створення власної неповторної історії, що вирізняла би виставу від вже наявних прочитань. «У нашому прочитанні легендарної повісті ми виходимо за ранг поетичного та ліричного, і натомість заходимо у сферу драматургії, побудованої на протистоянні природи і людини, суспільства і особистості», – зазначає диригент-постановник Юрій Бервецький.

 

Музична партитура композитора Івана Небесного, що містить в основі стихійну ритміку гуцульського танцю та мелодику автентичних піснеспівів, занурить глядача у мальовничу атмосферу Карпат та світ міфічних уявлень гуцулів.

 

 

Балетмейстер-постановник “Тіней...” Артем Шошин переосмислив сюжет повісті у неокласичній хореографії з елементами класичного балету, контемпорарі та модерну. Разом з тим хореограф прагнув зберегти впізнаваність першоджерела: «Насамперед я намагався зробити так, щоб глядач міг побачити, відчути та зрозуміти сюжет відомої повісті Михайла Коцюбинського».

 

Для оригінального художнього вирішення вистави було запрошено відомого литовського сценографа і художника зі світла Арвідаса Буйнаускаса. Його унікальний досвід роботи у різних жанрах із застосуванням інноваційних технологій дозволив створити візуальну концепцію, що ідеально підкреслила філософсько-психологічні акценти постановки. Художниця з костюмів Наталія Міщенко майстерно поєднала у вбранні героїв автентику гуцульського краю і сучасні дизайнерські тенденції.


Постановники балету “Тіні забутих предків” прагнуть не лише актуалізувати інтерес до одного з найвизначніших зразків української літературної класики, а й презентувати сучасний український балет, що актуалізує мистецькі рішення та креативні методи і практики. «Задум та втілення модерн-балету «Тіні забутих предків» у Львівській національній опері – це ще одна спроба створення сучасного українського культурного продукту та його репрезентація в контексті європейського культуротворення», – зазначає автор лібрето, режисер-постановник та керівник проєкту Василь Вовкун.

 

 

Балет «Тіні забутих предків» реалізовано в рамках творчої програми розвитку Львівської національної опери «УКРАЇНСЬКИЙ ПРОРИВ» генерального директора-художнього керівника театру Василя ВОВКУНА.


Покази вистави відбудуться  7 та 8 грудня.



У рамках прем’єри балету «Тіні забутих предків» у фоє театру буде також представлена виставка автентичних строїв Гуцульщини з приватної колекції Роксоляни Шимчук.

Роксоляна Шимчук – дизайнерка, етнографиня та колекціонерка. Її приватна колекція налічує кілька тисяч предметів одягу, прикрас, головних уборів та інших аксесуарів з різних куточків України. Мистецький простір «Етно-галерея Роксоляни Шимчук» також містить авторські роботи п.Роксоляни, авторські та народні предмети побуту.


Виставка у фоє театру допоможе глядачам ще більше зануритись у культуру Гуцульщини, де й відбуваються події балету, зокрема відчути та побачити красу й автентику народного одягу цього краю.

 

 

7, 8 грудня / 18:00 – премʼєрні покази балету “Тіні забутих предків”

Вистава на 2 дії триватиме 2 год 30 хв.


Постановники:


Диригент-постановник – Юрій Бервецький
Диригентка – Ірина Стасишин
Режисер-постановник – Василь Вовкун
Балетмейстер-постановник – Артем Шошин (Київ)
Головна асистентка балетмейстера-постановника – Тетяна Куруоглу (Київ)
Асистенти балетмейстера-постановника – Андрій Мусорин, Анастасія Добровольська (Київ)
Хормейстер-постановник – Вадим Яценко
Сценограф та художник світла – Арвідас Буйнаускас (Литва)
Головний асистент художника світла – Олександр Мезенцев
Художниця костюмів – Наталія Міщенко (Луцьк)
Головна асистентка художниці костюмів – Жанна Малецька

Педагоги-репетитори – Ігор Храмов, Тамара Левицька, Христина Мордзик
Концертмейстери – Світлана Крупей, Аліна Яновська, Максим Сасько
Ведучі вистави – Оксана Голованова, Андрій Білоус
Автор лібрето, режисер-постановник та керівник проєкту – Василь Вовкун


Дійові особи:


Марічка – Анастасія Бондар, Роксоляна Іскра, Ольга Пилипейко
Іван – Арсен Марусенко, Сергій Александров, Максим Кадикало
Палагна – Марина Гулега, Мар’яна Гресь, Ярина Котис, Романа Думанська, Олена Мицко
Чугайстер – Олександр Омельченко, Андрій Михаліха, Дмитро Коломієць, Ілля Устиненков, Артур Кокоєв
Вогонь – Уляна Корчевська, Вікторія Зварич, Катерина Супруненко, Романа Думанська
Свати – Богдан Ключник, Андрій Білоус
Сваха – Юлія Єрмоленко
Батько Марічки – Андрій Білоус
Мама Марічки – Ганна Єфременюк
Батько Івана – Богдан Ключник
Мама Івана – Юлія Ушакова
Друзі, подруги, міфічні істоти – артисти балету


Солісти хору:
Сопрано – Галина Гончарова, Анастасія Яценко, Анастасія Корнутяк
Голосільниця – Ірина Чікель
Колядник – Юрій Трицецький


У виставі беруть участь учні Львівської державної хореографічної школи: Карина Воловик, Соломія Крамар, Марія Мельник, Марко Білоус, Роберт Матвєєв, Іван Щербина.


Проєкт реалізується за підтримки Львівської обласної військової адміністрації. Офіційний партнер – Kozytskyi Charity Foundation. Генеральний партнер – ТЗОВ “РСП "ШУВАР"

 

Фото: Олена Храмова

 

06.12.2023