Як пам'ятати театр Маріуполя чи Херсона?

Jam Factory Art Center запрошує поціновувачів і поціновувачок театру на на третій освітній сезон «the black box» — безкоштовні лекції і дискусію «Виклики пам’яті»

 

7, 8 та 9 квітня відбудеться цикл лекцій про театр, присвячений зміні культурних ландшафтів країни, фіксації та популяризації мистецтва під назвою «Виклики пам’яті».
 

 

Театральні експертки говоритимуть про те, як сучасний театр зберігає пам’ять, та як нам зберігати пам’ять про театр. Наприклад, як пам’ятати театр Маріуполя чи Херсона? Що ми тепер пам’ятаємо про театральний простір Донецька 2000–2014? На лекціях учасники й учасниці розглянуть різні кейси, як успішні, так і «вмирання пам’яті».


«Війна — це масштабна переоцінка цінностей в усіх аспектах. Що ми захищаємо? Суто своє біологічне існування в певних географічних межах? Ми боронимо щось інше. Це «інше» треба пам’ятати, перетворювати його з болю у досвід, створювати щодня — через вистави, літературу, музику та функціонування мистецьких інституцій, університетів, театрів, кінематографа — це всі важливі аспекти життя сучасного суспільства», — коментує кураторка програми Вероніка Склярова.

 

Програма заходу:

 

7/04 (пт) 18:30

Ірина Чужинова «Зміна культурних ландшафтів країни: індивідуальна та інституційна (не)пам’ять»

 

8/04 (сб) 17:00

Єва Баль «Театр як машина пам’яті»

 

9/04 (нд) 17:00

Майя Гарбузюк «Інструментальне значення театру в контексті (пост)колоніалізму»

 

9/04 (нд) 18:30

Дискусія: «Виклики пам’яті: фокус театр»

Тетяна Руденко, Майя Гарбузюк, Ірина Чужинова, Єва Баль

Модераторка: Яна Партола

 

Події відбудуться у Jam Factory Art Center за адресою Львів, вул. Механічна 5, а також буде онлайн трансляція на Facebook сторінці . Вхід вільний, реєстрація та деталі – на веб сторінці центру.

 

«the black box» — це освітня програма зі сучасного театру, що реалізується Jam Factory Art Center з 2019 року. Проєкт поєднує в собі різні формати: лекції, публічні дискусії, воркшопи та має на меті посилити спроможність діячів та діячок театрального сектору в Україні, створюючи простір для навчання, обміну досвідом та комунікації.

06.04.2023