Ювілей имну.

 

Австрійскій имн народний обходить сего року столїтний ювілей. Дня 28 сїчня 1797 р. він появив ся, а 12-ого лютого 1797 р. першій раз відспівано єго. До 1797 року Австрія не мала т. зв. народного имну [Volkshymne]; мусїла обходити ся народними піснями, кола тимчасом в Анґлії і Франції кождочасному пануючому присвячувано якійсь имн. Аж сто лїт тому появив ся в-перве в Австрії имн народний. Музику уложив славно-звістний композитор Іосиф Гайдн а текст Леопольд Гашка. [Оріґінал сеї композиції Гайдна з підписаним текстом доховав ся до нинї.] Першій раз відспівано той имн, як сказано, 12-ого лютого 1797 р. в надворнім театрі в присутности цїсаря Франца. Первістний текст имну був неподібний до нинїшного; се було славословіє особи Франца:

 

Grott erhalte Franz den Kaiser,

Unsern guten Kaiser Franz!

Lange lebe Franz der Kaiser

In des Gluckes hellstem Glanz!

Ihm erbluhen Lorber-Reiser,

Wо er geht zum Ehrenkranz!

Gott erhalte Franz den Kaiser,

Unsern guten Kaiser Franz!

 

Коли Франц умер 2-ого марта 1835, а настав Фердинанд, треба було текст змінити і приложити до имени Фердинанда; се учинив поет П. Гольтай [Р. v. Holtei]. Нинїшний текст з приложенєм имен Франц-Іосифа і Єлисавети введено 27-ого марта 1854 р., а уложив єго поет Ив. Гавр. Зайдль [Seidl].

 

З нагоди ювілея австрійского народного имну устроює віденьскій Volktheater торжественне представленє дня 12 лютого. Сто співаків з академії співу відспівають имн при скріпленій орхестрі, а значінє имну викаже прольоґ, що єго має виголосити д-р Кралік.

 

Дѣло

30.01.1897

До теми