◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦

Загальні збори товариства Народний Дім в Стрию відбудуть ся в четвер дня 26 н. ст. падолиста с. р. о годинї 5-ій вечером в комнатах Руского касина в Стрию. На збори ті має честь провізоричний комітет просити всїх Вп. Родимцїв бажаючих стати членами сего пожиточного товариства. — В имени провізор. комітету Д-р Євг. Олесницкій.

 

Надзвичайні загальні збори Наук. Товариства имени Шевченка відбудуть ся 8 н. ст. грудня с. р. о годинї 9½ рано в комнатах "Рускої Бесїди" у Львові [ринок ч. 10, І. поверх]. На порядку дневнім зборів поставив Видїл товариства: 1) зміну статутів товариства і 2) відклик 15 членів товариства в справі виповіди в друкарни товариства печатаня часописій "Дѣло" і "Батьківщина" з початком року 1897-ого.

 

Товариство руских женщин в Перемишли устроює в сали Сокола представленє аматорске: Комедію в трех дїях "На добродїйні цїли" Григорія Григорієвича. День представленя буде небавом означений [на перші днї грудня]. Чистий дохід призначений на убраня для убогої шкільної молодежи.

 

Нові вибори до ради повітової в Калуши, заповіджені оповіщенєм з дня 4 с. м., засистував намістник дня 13-ого с. м., як довідуємо ся з урядової Gazety Lwowsk-ої. Причина незнана. Таким чином дня 16 грудня с. р. відбудуть ся вибори до рад повітових не в тринацятих, але в дванацятьох руских повітах.

 

Увязненя в Перемишли. Дня 18 с. м. увязнено і уміщено в слїдчім арештї перемиского суду окружного Витовда Репера редактора Kurjer-a przemysk-oгo і руского радикала Семена Вітика, обжалованих о злочин забуреня публичного спокою сповнений промовами на недавнім селяньскім вічу в Перемишли. Увязненє обох их зарядив львівскій висшій суд краєвий в наслїдок відклику державної прокураторії перемискої против ухвали тамошної комнати радної, котра відмовила була внесеню прокураторії, щоби их увязнити. Суд висшій своє рішенє мотивує тим, що оба ті обжаловані можуть чин свій повторити. Оборонець увязнених д-р Вячеслав Реґер віднїс ся в тій справі з представленєм до міністра судівництва і рівночасно до послів Леваковского та Пернерсторфера, щоби внесли в парляментї интерпеляцію.

 

На опорожнене крісло в соймі по пок. Жигмонтї Денбовскім з перемиского виборчого округа більших посїлостій ставить шляхта кандидатуру д-ра Володислава Чайковского, віцемаршалка перемискої ради повітової. Як відомо при загальних виборах минулого року перемиска шляхта вибрала була своїм послом кн. Адама Сапігу, але він, упавши в курії менших посїлостій супротив селянина Новаковского, не приняв мандату і длятого вибрано опісля Дембовского. Тепер, по смерти Дембовского, шляхта знов предкладала мандат "червоному князеви", але він і сим разом рішучо відмовив, бо він рад був заступати в соймі єдино "коханого хлопка руского"...

 

Панна Саломея Крушельницка, славнозвістна співачка оперова, гостить тепер в Одессї.

 

Міністер зелїзниць ґенерал Ґуттенберґ прибуде до Галичини на урочисте отворенє зелїзничого шляху Тернопіль–Копичинцї. Дня 23 с. м. він буде на Загробели у ордината Чарковского-Голієвского, переночує у него, а на другій день рано явить ся при урочистім отвореню шляху зелїзничого.

 

Дрібні вісти. Намістник кн. Санґушко виїхав на кілька днїв до Гумниск. — Дня 24-ого с. м. відбуде ся в Иваню пустім [стація Чортків] вінчанє окінченого богослова п. Ивана Лушпиньского з панною Ольгою Соневицкою, дочкою тамошного пароха.

 

Дѣло

21.11.1896

До теми