Вручили Іґнобелівські премії 2019 року.

Італійська і тільки італійська піца помічна від раку, ліве яєчко одягнених листонош зазвичай тепліше, ніж праве, чому, розплатившись румунськими грішми, обов'язково треба мити руки з милом, чому і як вомбати какають кубиками за ці і ще шість інших досліджень вчора в Гарварді вручили Іґнобелівські премії. 

 

 

Девізом цієї премії є слова: «Спочатку над ними сміються, а потім над ними замислюються». Нею нагороджують науковців, що займаються нетиповими, дивними і веселими вимірами науки – але серйозними методами та з метою отримати справжні наукові знання. Іґнобелівська (англ. ignoble – негідний) премія – це не просто насмішка. Щороку в вересні нею нагороджують справжніх науковців за справжні наукові розвідки. Але на відміну від «звичних» учених нагород, тут перемагають химерні та смішні ідеї – ексцентричні, але все ж наукові. Історія показує, що тривіальні дослідження часом приводять до важливих відкриттів. Наприклад, 2006 року була присуджена Іґнобелівська премія за відкриття того, що малярійних комарів однаково приваблюють запахи лімбурзького сиру та людських ніг. У результаті цих досліджень були розроблені наживки з цим сортом сиру в небезпечних для захворювання малярією регіонах Африки з метою успішнішої боротьби проти епідемії малярії. В історії Іґнобеліади є випадок, коли лауреат Іґнобелівської премії потім отримав Нобелівську.

 

Чергова, 29-а за рахунком, церемонія вручення жартівливої нагороди пройшла вчора ввечері в Гарвардському університеті, в театрі Сандерса. Її лауреатами, як завше, стали 10 найдивніших і незвичайних наукових робіт з кумедними назвами і неочевидним практичним застосуванням. Вручали премію – теж як завше – справжні нобелівські лауреати, вчора це були Ерік Маскін, що отримав Нобеля в 2007 році з економіки, Річ Робертс (1993, медицина і фізіологія) і Джером Фрідман (1990, фізика).

 

Засновник нагороди – редактор журналу AIR ("Аннали неймовірних досліджень") і беззмінний ведучий церемонії вручення "Іґнобеля" Марк Абрагамс – кожен рік перетворює нагородження в комедійне шоу з елементами абсурду на задану тему. Тема цього року була заявлена як "Звички".

 

Відповідним чином виглядав і сам трофей, який вручають лауреатам: в нехитрій художній інсталяції можна розгледіти кавову паперову склянку, упаковку жуйки, сигарету, зубну щітку і ще кілька предметів, що символізують ті або інші звички. До нього додавали диплом і грошовий приз – 10 трильйонів доларів. Правда, долари були зімбабвійськими і видавали їх однією купюрою (на момент випуску банкноти її ринкова вартість становила приблизно 40 центів США).

 

Церемонію супроводжують пародійні подання і лекції, де експертам надають можливість пояснити свою роботу спочатку за 24 секунди, а потім – вклавшись лише в сім слів. Лауреатам, які наважаться з'явитися для вручення премії, дають на промову зі сцени одну хвилину, після закінчення якої восьмирічна дівчинка просить їх припинити, заявляючи, що їй нудно.

 

 

Отож, лауреати Іґнобелівської премії 2019 року

 

 

Премія в галузі медицини [Італія, Нідерланди]

 

Сільвано Галлус – за збір доказів в підтримку теорії, що вживання в їжу піци допомагає зберегти здоров'я і знизити ризик смерті від раку органів травлення – за умови, що її, піцу, зробили і з'їли в Італії.

 

Does Pizza Protect Against Cancer?“, Silvano Gallus, Cristina Bosetti, Eva Negri, Renato Talamini, Maurizio Montella, Ettore Conti, Silvia Franceschi, and Carlo La Vecchia, International Journal of Cancer, vol. 107, no. 2, November 1, 2003, pp. 283-284.
Pizza and Risk of Acute Myocardial Infarction,” Silvano Gallus, A. Tavani, and C. La Vecchia, European Journal of Clinical Nutrition, vol. 58, no. 11, November 2004, pp. 1543-1546.
Pizza Consumption and the Risk of Breast, Ovarian and Prostate Cancer,” Silvano Gallus, Renato Talamini, Cristina Bosetti, Eva Negri, Maurizio Montella, Silvia Franceschi, Attilio Giacosa, and Carlo La Vecchia, European Journal of Cancer Prevention, vol. 15, no. 1, February 2006, pp. 74-76.

 

 

Премія в галузі медичної освіти [США]

 

Карен Прайор і Тереза Маккеон – за те, що з'ясували, що відома технологія дресирування тварин (зокрема собак) за допомогою заохочувальних звуків, що видаються машиною, – так зване оперантне навчання – добре годиться для тренування хірургів.

 

Is Teaching Simple Surgical Skills Using an Operant Learning Program More Effective Than Teaching by Demonstration,” I. Martin Levy, Karen W. Pryor, and Theresa R. McKeon, Clinical Orthopaedics and Related Research, vol. 474, no. 4, April 2016, pp. 945–955.

 

 

Премія з біології [Сінгапур, Китай, Австралія, Польща, США, Болгарія]

 

Лінг-Чжун Конг, Герберт Крепаз, Агнешка Ґурецька, Алєксандра Урбанек, Райнер Думке і Томаш Патерек – за відкриття того, що мертві намагнічені таргани мають інші властивості, ніж живі намагнічені таргани. Виявляється: якщо намагнітити мертвих тарганів, то вони значно довше зберігають магнітні властивості, ніж живі комахи.

 

In-Vivo Biomagnetic Characterisation of the American Cockroach,” Ling-Jun Kong, Herbert Crepaz, Agnieszka Górecka, Aleksandra Urbanek, Rainer Dumke, Tomasz Paterek, Scientific Reports, vol. 8, no. 1, 2018: 5140.

 

 

Премія з анатомії [Франція]

 

Роже Міассе і Буррас Бенгудіфа – за вимірювання температурної асиметрії мошонки у голих і одягнених листонош у Франції, робота 12-річної давності, з'ясувалося, що ліве яєчко одягнених чоловіків зазвичай тепліше, ніж праве.

 

Thermal Asymmetry of the Human Scrotum,” Bourras Bengoudifa and Roger Mieusset, Human Reproduction, vol. 22, no. 8, 2007, pp. 2178-2182.

 

 

Премія з хімії [Японія]

 

Шіґеру Ватанабе, Мінеко Огніші, Каорі Імаї, Ейдзі Кавано і Сейдзі Іґараші – за оцінку загального об'єму слини, виробленої за день типовою п'ятирічною дитиною.

Як розповів сам лауреат, експеримент він ставив на своїх дітях: зважував банани, давав їх ретельно розжувати трьом своїм синам – і зважував пережовану масу заново. З'ясувалося, що за добу п'ятирічна дитина виділяє приблизно пів літра слини.

 

Estimation of the Total Saliva Volume Produced Per Day in Five-Year-Old Children,” Shigeru Watanabe, M. Ohnishi, K. Imai, E. Kawano, and S. Igarashi, Archives of Oral Biology, vol. 40, no. 8, August 1995, pp. 781-782.

 

 

Інженерна премія [Іран]

 

Іман Фарахбахш – за винахід машини для зміни підгузників людським немовлятам.

Апарат запатентований в США.

 

Infant Washer and Diaper-Changer Apparatus and Method,” US patent 10034582, granted to Iman Farahbakhsh, July 31, 2018.

 

 

Премія з економіки [Туреччина, Нідерланди, Німеччина]

 

Хабіп Ґедік, Тімоті А. Восс і Андреас Восс – за вияснення, паперові гроші якої країни найкраще переносять небезпечні бактерії. З'ясувалося, що найбрудніші – в прямому сенсі слова – паперові гроші в Румунії. Бактерії, здатні чинити опір медикаментам, найдовше затримувалися на банкнотах центрального банку Румунії, тоді як американські і канадські долари, а також індійські рупії були не такими інфікованими. Бактеріям допомогли полімери, які використовують при виробництві румунської готівкової валюти для боротьби з підробками і більшої стійкості грошей до зносу.


Money and Transmission of Bacteria,” Habip Gedik, Timothy A. Voss, and Andreas Voss, Antimicrobial Resistance and Infection Control, vol. 2, no. 2, 2013.

 

 

Премія миру [Великобританія, Саудівська Аравія, Сінгапур, США]

 

Гада А. бін Саїф, Александру Папою, Ліліана Банарі, Френсіс Макґлоун, Шон Г. Кватра, Йонг-Гуак Чан і Джіл Йосипович – за спробу виміряти приємність чесання, коли свербить.

 

The Pleasurability of Scratching an Itch: A Psychophysical and Topographical Assessment,” G.A. bin Saif, A.D.P. Papoiu, L. Banari, F. McGlone, S.G. Kwatra, Y.-H. Chan and G. Yosipovitch, British Journal of Dermatology, vol. 166, no. 5, 2012, pp. 981-985.
 

 

Премія з психології [Німеччина]

 

Фріц Стрек – за відкриття, що коли мусолити ручку в роті, то це змушує людину усміхатися і тим самим робить її щасливою, і за те, що потім виявив, що це не так.

 

Inhibiting and facilitating conditions of the human smile: a nonobtrusive test of the facial feedback hypothesis,” Fritz Strack, Leonard L. Martin, and Sabine Stepper, Journal of Personality and Social Psychology, vol. 54, no. 5, 1988, pp. 768-777.
From Data to Truth in Psychological Science. A Personal Perspective,” Fritz Strack, Frontiers in Psychology, May 16, 2017.
 

 

Премія з фізики [США, Тайвань, Австралія, Нова Зеландія, Швеція, Велика Британія]

 

Патрісія Янг, Александр Лі, Майлз Чан, Алинн Мартін, Ешлі Едвардс, Скотт Карвер і Девід Ху – за вивчення того, як і чому екскременти вомбати є кубиками. Цей австралійський сумчастий ссавець може виробляти до ста кубиків калу за ніч, цими купками вомбати мітять свою територію; кубічна форма, виявляєтья, допомагає запобігти скочуванню по схилах, а "виліплювати" ці кубики вомбатам вдається завдяки еластичності кишечника.

 

 

До речі, серед численних авторів цієї міжнародної роботи виявилася пара вчених з Тайваню, які – вперше за всю історію нагороди – стали лауреатами премії вдруге. Свого першого "Іґнобеля" Патрісія Ян і Девід Ху отримали у 2015 році за тестування біологічного принципу, згідно з яким майже всі ссавці спорожняютьсвої сечові міхури приблизно за 21 секунду (плюс-мінус 13 секунд).


How Do Wombats Make Cubed Poo?” Patricia J. Yang, Miles Chan, Scott Carver, and David L. Hu, paper presented at the 71st Annual Meeting of the APS Division of Fluid Dynamics, Abstract: E19.0000, November 18–20, 2018.

 

 

Ведучий Марк Абрахамс закінчив церемонію традиційним побажанням: "Якщо цього року ви не виграли Іґнобелівської премії, і особливо якщо виграли, – сподіваюся, наступного року вам пощастить більше".

 

В суботу в МІТ пройдуть неформальні лекції лауреатів.

 

 

А ось за що давали Іґнобелівську премію останні п'ять років.

 

2018 рік:

 

Економіка – за дослідження питання несправедливості на робочому місці. У своїй роботі «Право на неправильне» вони довели, що від катування ляльки вуду начальника людина отримує позитивний емоційний ефект.

 

Медицина – за знаходження ефективного способу швидкого виведення каменів з нирок шляхом катання на американських гірках.

 

Здорове харчування – за публікацію висновків про те, що базована на канібалізмі дієта, у порівнянні з звичайною, має меншу поживну цінність і не повністю насичує людину.

 

Медична діагностика – за розробку методу самоколоноскопії (діагностична медична процедура, під час якої лікар-ендоскопіст оглядає і оцінює стан внутрішньої поверхні товстої кишки за допомогою спеціального зонда) в сидячому положенні.

 

Розмноження – за створення ефективнішого за плетизмографія методу для визначення нічної ерекції шляхом використання поштових марок.

 

Біологія – за доведення того, що професійні дегустатори на смак можуть визначити вино, в якому була муха.

 

Література – за роботу «Життя занадто коротке для "читання довбаних інструкцій"»: вдалося довести, що люди майже ніколи не читають інструкцій до техніки і, в підсумку, не використовують близько половини функцій.

 

Мир – за проведений аналіз зойків, прокльонів і лайки водіїв транспортних засобів.

 

Психологія – за дослідження групи шимпанзе в зоопарку: вчені з'ясували, що примати, як і люди, імітують дії побратимів.

 

 

2017 рік:

 

Акушерство – за демонстрацію, що плід сильніше реагує на динамік, який грає в піхву, ніж на динамік, поставлений на живіт.

 

Анатомія – за роботу «Чому у старих людей такі великі вуха» з вимірюванням швидкості, з якою ростуть вуха у людей старше 30 років (0,22 мм в рік).

 

Біологія – за виявлення виду печерних комах, у якого самці з піхвою, а самки з пенісом.

 

Гідродинаміка – дослідження розпліскування кави, коли людина йде задом наперед.

 

Медицина – за з'ясування, які ділянки мозку відповідають за огиду до сиру.

 

Мир – за роботу «Гра на діджеріду як альтернативний спосіб лікування синдрому обструктивного апное уві сні». 25 випробовуваних, що страждали від хропіння, грали на музичному інструменті австралійських аборигенів діджеріду протягом 4 місяців 5-6 днів на тиждень по 25 хвилин, що значно поліпшило їхній сон.

 

Харчування –  за дослідження, як кров людини впливає на дієту кажанів виду мохноногий вампір.

 

Пізнання – за демонстрацію, що багато з близнюків не можуть розрізнити себе від брата на фотографії.

 

Фізика – за роботу «про реологію кішок»: кітки можуть вважатися як твердим тілом, так і рідиною, бо вони приймають форму посудини, в якій лежать; при цьомудорослі коти розтікаються швидше від кошенят.

 

Економіка – за вивчення взаємозв'язку успіху в азартних іграх з обіймами з крокодилом. В ході експерименту 62 чоловіки та 41 жінка робили ставки на ігрових автоматах після того, як потримали в руках крокодила. Вони з'ясували, що холоднокровніші гравці здатні робити вищі ставки.

 

 

2016 рік:

 

Біологія –  за перевтілення в інших тварин: дослідники три дні паслися в швейцарських Альпах в ролі цапа та у ролі лисеняти порпалися в смітнику і спали у саду.

 

Сприйняття – за  встановлення того, що коли дивитися на предмет вниз головою між своїми ногами, то відстань до нього візуально скорочується. Для перевірки цього висновку вони видали контрольній групі окуляри, що перевертають зображення на 180 градусів, проте ніякого ефекту від них не спостерігалося.

 

Література – за першу книгу з тритомної автобіографії «Шлях колекціонера мух», що описує задоволення від колекціонування мертвих і ще живих мух.

 

Медицина – за з'ясування того, що коли у вас свербить щось з лівого боку, можна вгамувати свербіж, підійшовши до дзеркала і почухавши те ж місце з правого боку (і навпаки).

 

Мир – за експериментальне доведення, що любителі вивішувати в соціальних мережах неглибокодумні вислови на тлі пейзажів відрізняються низьким рівнем інтелекту і частіше вірять у паранормальні явища і теорії змови.

 

Психологія –  за вивчення впливу віку на вміння брехати; дослідники змушували добровольців говорити неправду, а потім оцінювали швидкість, з якою вони це робили:  з'ясувалося, що наймайстернішими брехунами виявилися підлітки, а з роками ця навичка втрачається.

 

Розмноження – за дослідження  сексуальної активності щурів, яка знижується, якщо на них надіти штани з додаванням синтетики.

 

Фізика – за пояснення, чому комахи рідше кусають білих коней, а бабки схильні вибирати чорні надгробки.

 

Хімія – за винайдений хитромудрий спосіб обманювати тести на вміст у вихлопних газах окису азоту.

 

Економіка – за оцінку сприйняття індивідуальності каменів в перспективі маркетингу.

 

 

2015 рік:

 

Біологія – за  з'ясування, яка саме хода була властива динозаврам, з допомогою курей з довгими протезами.

 

Література – за відкриття, що вигук «а?» існує в кожній мові і кожен раз його можна перекласти як «що ви сказали?».

 

Математика – за математичні методи визначення того, чи міг султан Марокко Ісмаїл Кровожерливий зачати 888 дітей в період 1697-1727 років, а якщо міг, то яким чином.

 

Медицина –  за дослідження наслідків інтенсивних любовних поцілунків; з'ясувалось, що вони помічні при деяких видах алергії.

 

Медична діагностика – за нестандартне використання «лежачого поліцейського» при діагностиці гострого апендициту.

 

Менеджмент – за відкриття, що багато бізнес-лідерів пережили в дитинстві природний катаклізм, в результаті чого отримали любов до ризику.

 

Фізика – за відкриття нової універсальної константи: майже всі ссавці, незалежно від їхнього розміру і ваги, витрачають на сечовипускання в середньому 21 секунду (плюс-мінус 13 секунд).

 

• Фізіологія та ентомологія – за складання списку найбільш і найменш болючих місць, в які може вжалити людину бджола; дослідження на собі.

 

• Хімія – за відкриття способу часткового відновлення первісної структури денатурованого білка (зробити зварене яйце сирим).

 

Економіка –  за пропозицію керівництва поліції Бангкока виплачувати премії поліцейським, які відмовилися від хабара.

 

 

2014 рік:

 

• Арктичні дослідження – за тестування реакції оленів Шпіцбергена на людей, замаскованих під білих ведмедів; виконано п'ять підходів до оленів під виглядом білого ведмедя.

 

Біологія – за ретельне документування того факту, що коли собаки випорожнюються, вони прагнуть орієнтувати своє тіло за лінію  геомагнітного поля Землі, а саме з півночі на південь.

 

Дієтологія – за дослідження «Характеристика молочнокислих бактерій, виділених із фекалій новонароджених, як потенційних культур пробіотиків для ферментованих ковбас».

 

• Охорона здоров'я – за дослідження про те, наскільки психологічно мати у власності кота (у певних випадках це може призвести до розвитку психічних захворювань,  аж до шизофренії). 

 

• Мистецтво – за вимірювання відносного болю людей, які дивляться на картини; після опромінення людей потужним лазерним променем з'ясувалося, що люди сильніше страждали, дивлячись на потворні картини.

 

• Медицина – за лікування "неконтрольованої" носової кровотечі смужками в'яленої свинини.

 

Нейрологія – за намагання зрозуміти, що відбувається в мозку людей, які бачать обличчя Ісуса на шматочку тосту (висновок – люди бачать те, що хочуть побачити). 

 

Психологія – за накопичення доказів того, що люди, які пізно лягають спати, більш схильні до самозамилування, психозів і маніпулювання, ніж ті, хто рано встає.

 

Фізика – за вимірювання коефіцієнта тертя між взуттям та шкіркою банана, а також між шкіркою банана і підлогою, коли людина стає на бананову шкірку, що впала на підлогу: коли стати ногою на шкірку банана, то  сила тертя між ногою і поверхнею, на яку вона стає, зменшується в п'ять разів, і тому значно зростає ймовірність падіння.

 

Економіка – за пропозицію Національного інституту статистики уряду Італії, щоб збільшити офіційний розмір народного господарства країн Євросоюзу, включивши в нього доходи від проституції, незаконного продажу наркотиків, контрабанди та інших кримінальних фінансових операцій.

 

 

13.09.2019

До теми