Колегія виборців підтримала Дональда Трампа.

Таким чином будівельний магнат-мільярдер подолав останній формальний бар’єр на шляху до президентської інавгурації.

 

 

 

У понеділок , 19 грудня,  дотримуючись освячених часом традицій, 538 членів Колегії виборців США зібралися в столицях своїх штатів і окрузі Колумбія, аби  вирішували, хто повинен стати 45-м президентом Сполучених Штатів. Для позитивного результату один з претендентів мав набрати принаймні  270 голосів виборців.

 

Цей етап виборів глави Білого дому вважається суто формальним, він майже ніколи не приносив якихось сюрпризів. Хоча цього разу електоральна ситуація була доволі перверзійною:  за кандидатку від демократів проголосувало сумарно на 2,8 мільйона американців більше, ніж за ї республіканського конкурента Дональда Трампа. Тим не менше останній мав за своїми плечима перемогу в 31 штаті з 50-и, а отже й 306 вірних членів Коолегії виборців, а пані Клінтон відповідно – лише 232.

 

Тим не менше без сюрпризів не обійшлося. Трамп отримав лише 304 голоси. Тобто двоє його колегіянтів віддали голоси іншому кандидатові (не конче Гілларі Клінтон). Але і виборці демократки виявилися не такими вже й стійкими прихильниками екс-першої леді: в штаті Вашингтон четверо виборців проголосували за інших кандидатів, замість того, щоб віддати свої голоси за Гілларі Клінтон. Це перший випадок в США з 1872 року, коли більше одного колегіянта не підтримали кандидата, якому віддали перевагу виборці штату.

 

Тим не менше ці сюрпризи жодним чином не вплинули на вже відомі результати виборів. Адже  Трамп отримав значно більше за необхідні 270 голосів, забезпечивши таким чином собі посаду президента найпотужнішої країни світу на наступні чотири роки – повідомило видання Wall Street Journal.

 

Коли після голосування в колегії виборців Техасу число поданих за Трампа голосів перевищило необхідні 270, він заявив: «Я дякую американцям за те, що вони переважною більшістю голосів обрали мене наступним президентом Сполучених Штатів. Я обіцяю наполегливо працювати над об'єднанням нашої країни і бути президентом всіх американців».

20.12.2016

До теми