Темна матерія здатна взаємодіяти між собою

Найновіші спостереження астрономів з Великої Британії доводять: темна матерія – загадкова субстанція, яка становить більшість речовини у Всесвіті – здатна взаємодіяти між собою крізь сили, що відрізняються від гравітаційних.

 

Спостерігаючи за взаємодією чотирьох галактик у скупченні Abell 3827, астрономи в одній з них виявили згусток темної матерії, що рухався повільніше, ніж його галактика-хазяїн. Подібного сповільнення можна було очікувати лише у тому випадку, якщо темна матерія взаємодіяла з іншими її згустками через сили, відмінні від гравітації.

 

«Ми досі думали, що темна матерія просто “існує” й, окрім гравітації, ніяк себе не проявляє. Проте якщо ця субстанція сповільнюється під час зіткнення галактик, то це свідчить, що у “темному секторі” – цілому Всесвіті, який від нас прихований – насправді криється багатюща фізика», - стверджує астрофізик Річард Мессі з Даремського університету, провідний автор дослідження.

 

На темну матерію припадає майже 85% матерії у Всесвіті, що уп’ятеро перевищує кількість звичайної (видимої) матерії. Її особливість в тому, що вона не випромінює й не поглинає світло, що робить її практично невидимою для спостережень.

 

Отже, через відмінну природу темної матерії астрономи можуть спостерігати за нею лише за її гравітаційним впливом на зірки та галактики. Зокрема, її часто можна побачити за допомогою явища гравітаційного лінзування, яке полягає у викривленні гравітацією масивного об’єкта (зокрема, скупчення темної матерії) світла від джерела позаду нього.

 

Вчені попереджують: щоб довести взаємодію темної матерії, необхідні додаткові спостереження за галактичними зіткненнями й комп’ютерні симуляції. Якщо ж її підтвердять, це може відкрити цілий розділ у фізиці – фізику темної матерії.

 

Спостереження здійснили за допомогою «Дуже великого телескопа», що належить Європейській південній обсерваторії, а також телескопа «Габбл».

 

Прикметно, що та сама дослідницька команда, яка оголосила про взаємодію темної матерії, кілька років тому опублікувала дослідження, в якому на основі аналізу 72 зіткнень між галактичними скупченням не вдалося детектувати взаємодії темної матерії. В останньому дослідженні вчені, однак, аналізували окремі галактики, а не галактичні скупчення, що відкрило додаткові можливості для спостереження за темною матерією.

 

Результати останнього дослідження опубліковані в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

 

Dark Matter Illuminated in New High-Resolution Maps

Space.com 14/04/2015

Зреферував Євген Ланюк

 

17.04.2015