Мусульманська проблема Росії

 

Дії Росії в Сирії додають безсонних ночей деяким особам у Вашинґтоні. Чи треба вгадувати, що спонукало росіян? В Росії існує серйозне занепокоєння через загрози політичного ісламу, якими є Ісламська держава та партизанські рухи. Не тільки на Кавказі — незважаючи на те, що просочування цього типу бойовиків відбувається головно в Дагестані, — тепер це є небезпекою, яка зачіпає всю Росію. Дві цифри, що їх тиждень тому навів шеф російської розвідки, дають це дуже ясно зрозуміти. З Ісламською державою воюють не менше 2,5 тис. російських мусульман. І по-друге: 40% росіян-мусульман до певної міри симпатизують політичному ісламу, а це означає, що вони мають серйозні наміри брати участь в насильницьких діях.

 

Це стало несподіванкою навіть для експертів, тому що існувало переконання, що татари та башкири, основні мусульманські групи поза Кавказом, асимілювалися протягом усіх тих століть. Казань, мусульманський центр на схід від Москви з понад мільйоном мешканців, є цілком сучасним містом. І опріч Москви — одним з найбагатших. Мусульмани є видатними постатями в політиці: одного з найголовніших російських письменників-націоналістів звуть Кара-Мурза, а це аж ніяк не російське ім'я. Видатних мусульман видно не лише в російській політиці та економіці (найбагатший громадянин Росії Алішер Усманов є одним з них), вони також вирізняються в культурі та науці. Аїда Ґаріфулліна, родом з Казані, є однією з найкращих російських сопрано і, безперечно, найгарнішою. Минулого року їй 30 хвилин стоячи аплодувала публіка Верони, а ті, хто бачили на YouTube, як вона співає La Spagnola, зрозуміють, чому Ісламська держава не схвалює неісламську сукню співачки.

 

Йдеться про довгий і вражаючий перелік досягнень, але не всі російські мусульмани є такими, як Ґаріфулліна. Чим зумовлене це несподіване занепокоєння через іслам в Росії?

 

Можливо, це передусім пов'язано з тим фактом, що відбулася велика міґрація мусульман у Росію з Кавказу і ще більша — з колишніх радянських республік Середньої Азії. Москва, де мешкають понад два мільйони мусульман, нині є містом з найбільшим числом мусульман у Європі. Кілька тижнів тому Путін урочисто відкрив мечеть в Москві, де є місце для 10 тис. вірних. Окрім того, відсоток народжуваності мусульман є набагато вищий, ніж росіян. В різних частинах Росії кількість мусульманських рекрутів, яких щороку беруть до війська, досягає 30%. Існує побоювання, що мусульмани візьмуть контроль, а також ксенофобія. Траплялися зіткнення між мусульманськими імміґрантами і місцевими росіянами, зокрема на півдні Москви, поблизу їхніх головних базарів.

 

Мусульмани скаржаться, що їх у різний спосіб дискримінують. Важко сказати, чи є ці нарікання обґрунтованими. Опитування показали, що багатьом росіянам іслам не подобається як релігія, але не існує таких почуттів щодо мусульман в індивідуальному плані. Проте багато мусульман в центральній частині Росії радикалізувалися, почасти під впливом радикальних імамів, які з'явилися в Росії. На церемонії відкриття московської мечеті Путін застеріг проти небезпеки політичного ісламу.

 

Російський іслам та іслам Кавказу є здебільшого суфізмом, але останнім часом з'явилися нові течії з багатьма адептами, як-от вагабізм. Деякі з найбільш поміркованих імамів стали жертвами аґресії, декого навіть убили. Ця тенденція до радикалізації, як виглядає, прийшла в центральний реґіон Волги, долучаючи сюди й Казань (яка вже є напівмусульманською, а колись вважалася несприйнятливою до цього впливу). Мабуть, на поверхні ситуація видається усе ще спокійною, але насправді під сподом існує великий нурт. Складається враження, що російська розвідка, яка є такою ефективною в інших аспектах, втратила контроль над мусульманським населенням. Те саме можна сказати про Кавказ. Після двох кривавих воєн, що тривали багато років і спричинилися до багатьох жертв, Кремль зумів поставити керувати ситуацією лідерів, яким міг би довіряти. Та чи він справді може покладатися на них — це й досі відкрите питання. Путін хоче, щоб росіяни-мусульмани були щасливими, і відкриття великої мечеті було кроком у цьому напрямку. Але три мечеті в місті, де більше двох мільйонів мусульман, багато з яких строго дотримуються обрядів, це не багато, і якщо буде споруджено ще більше, це викличе протидію різних прошарків суспільства, серед них Російської Православної Церкви. Незабаром Кремль зіткнеться з поважною проблемою, і те, що ми бачимо зараз, цілком може бути початком більшого конфлікту. Це проблема, в яку втягнуті, як ми бачимо, не лише Росія, а й Близький Схід.  

 

 

Вальтер Лакер, радник Центру міжнародних та стратегічних досліджень у Вашинґтоні


Walter Laqueur
El problema musulmán de Rusia
La Vanguardia, 2.11.2015
Зреферувала Галина Грабовська

 

 

05.11.2015