Вулиці Імен — до Дня Львова

До Дня міста у Львові, що його патронує святий Юр, відбудуться екскурсії-лекції на нових і перейменованих вулицях. Проєкт  «Вулиці Імен» є ініціативою Інституту стратегії культури, яку ІСК втілює спільно із Львівським туристичним офісом за підтримки Львівської міської ради.

 

 

Це будуть пізнавальні прогулянки чотирма вулицями та розповіді про людей, чиїми іменами вони названі: Мирослав Скорик, Маркіян Іващишин, Софія Яблонська, Юрій Руф.

 

Щоразу на кожній із локацій учасників події супроводжуватимуть дві людини: гід/гідеса, що допоможе зануритись в історичний контекст та роздивитися найцікавіші точки на маршруті, а також — ті, хто знали, товаришували, працювали зі згаданими постатями чи досліджували їхні життєві й творчі досвіди.

 

У центрі уваги — люди культури, які в різні періоди й різними способами творили обличчя міста, впливали на культурні та суспільні процеси, змінювали свої середовища і країну.



 

Мирослав Скорик —  знаний композитор і музичний новатор. Чи не кожному поколінню від 1960-х випало зростати з його хітами: «Не топчіть конвалій», «Намалюй мені ніч», «Гуцульський триптих», «Мелодія ля-мінор»...

 


 

 

Маркіян Іващишин:  «Культура — це середовище». Так казав Маркіян Іващишин (1966-2019). І творив це середовище. Співзасновник та багаторічний лідер Мистецького об'єднання «Дзиґа» (1993), продюсер низки знакових для Львова проєктів.

 


 

Софія Яблонська. Її постать, історія, вибір захоплювали сучасників — і не менше захоплюють нас нині! Софія Яблонська (1907–1971) — мандрівниця, яка відвідала Індокитай, Єгипет, Марокко, Цейлон, Балі, Таїті, Нову Зеландію, здійснила навколосвітню подорож.

 


 

Юрій Руф (Дадак) (1980-2022) — поет, видавець, сценарист, громадський діяч, засновник літературного проєкту «Дух Нації». Вчений-технолог у галузі математичних процесів деревообробки. Доброволець. З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну пішов на фронт. У складі 24 Бригади Короля Данила ЗСУ воював на Луганщині. Загинув 1 квітня 2022 року.


 

26.04.2024