Макронова «смерть Європи»

Президент Франції Емманюель Макрон, виступаючи в Сорбонні, попередив про екзистенційну загрозу для Європи. Аби уникнути «смерті Європи», необхідно передовсім допомагати Україні без обмежень.

 

 

У четвер, 25 квітня, в амфітеатрі головної будівлі Сорбонни французький президент Емманюель Макрон виголосив свою другу програмну промову про майбутнє Європи. Перша прозвучала тут же сім років тому. З того часу світ серйозно змінився, зазначив президент, і запропонував нові рецепти – буквально для порятунку Європи.

 

Перелічивши на початку промови успіхи, досягнуті континентом за сім минулих років, президент Франції визнав, що «ми були успішні не скрізь». І найбільших проколів, на його думку, допущено в безпекових питаннях.  

 

«Ми швидко реагували на кризи, але чи цього достатньо? Наша сьогоднішня Європа є смертною. Вона може померти. Наші цінності – під загрозою. А ми недостатньо захищені від ризиків, які нам загрожують, тому що дуже повільно реагуємо», – бідкався Макрон і закликав не опускати руки, а навпаки зібратися зі силами.

 

Нині, за його словами, існує величезний ризик ослаблення або навіть відставання Європи. «Час, коли Європа отримувала енергію і добрива з Росії, виробляла свою продукцію в Китаї і віддавала свою безпеку в руки США, нарешті закінчився», безапеляційно задекларував Макрон і повторив свій заклик до більшого європейського суверенітету.

 

«Сильна Європа – це Європа, яка викликає повагу і дбає про свою безпеку», – зазначив французький президент, закликаючи до «надійної європейської оборони». Він запрошує всіх партнерів у найближчі місяці розробити європейську оборонну ініціативу. Така ініціатива включатиме, серед іншого, створення європейської військової академії. «Також потрібен європейський потенціал кібербезпеки. Європа повинна бути спроможна захистити те, що їй близьке; з союзниками, якщо вони готові це зробити, але також самостійно, якщо це необхідно», – наголосив він.

 

І наразі головна небезпека для Європи виходить з Росії, яка веде аґресивну війну проти України, загрожуючи водночас цілому Західному світу. Тому найактуальнішим завданням для Європи у сфері безпеки має бути допомога Україні, яка всіма силами стримує аґресора.

 

 

«Неодмінною умовою нашої безпеки є те, щоб Росія не виграла аґресивної війни, яку вона веде проти України. Тому жодних обмежень для допомоги Україні не повинно бути», – заявив Макрон. Він підкреслив, що «цілком підтверджує»  сказане 26 лютого на конференції на підтримку України в Парижі. А заявив він тоді про можливість відправки західних військ до України. Ця його заява загнала Москву в ситуацію «стратегічної двозначності», у яку раніше сам Кремль так вправно заганяв Західний світ. «Чому ми маємо говорити росіянам, де ми зупинимося?» – поставив Макрон риторичне запитання.

 

Не обійшлося у промові Макрона й без антиамериканських ноток. «Європа повинна показати, що вона ніколи не буде васалом США. Європі необхідно створити надійну незалежну систему оборони, щоб у разі потреби вона могла розпочати війну без допомоги США», – грізно проголосив він. Крім того, він знову закликав надавати перевагу європейському виробництву військової техніки. Макрон оголосив, що Франція зіграє в цьому свою роль. «Ядерне стримування, яке є в її розпорядженні, залишається важливим елементом оборони європейського континенту. Маючи таку надійну оборону, ми можемо створити гарантії безпеки, яких очікують наші партнери по всій Європі», – підкреслив він.

 

Емманюель Макрон закликав до переорієнтації європейської торговельної політики, щоб краще захищати власні інтереси. «Це не може спрацювати, якщо ми єдині, хто поважає правила торгівлі, в той час як китайці та американці цього не роблять, а натомість субсидують критичні сектори. Преференційний режим для європейської оборонної та космічної продукції має бути закріплений в європейських договорах. Також мають бути винятки для субсидій у ключових секторах, таких як штучний інтелект і зелені технології. Це стосується і ядерної енергетики, яка є низьковуглецевою. Ми повинні взяти на себе зобов'язання щодо європейської ядерної енергетики», – стверджував французький лідер. Водночас він закликав до подальшого розширення Європейського ядерного альянсу, який вже налічує 15 членів.

 

 

Не обійшов французький президент увагою й проблеми нелеґальної міґрації. Він закликав Європу «повністю відновити контроль над своїми кордонами». Макрон запропонував створити європейську «політичну структуру» з питань міґрації, безпеки, боротьби з організованою злочинністю, наркотрафіком та тероризмом.

 

З огляду на майбутні вибори до Європарламенту, президент Франції попередив про «повернення пропаганди і дезінформації». Хоча націоналісти і антиєвропейці більше не закликають до виходу своїх країн з Європейської Унії, вони заохочують нехтування її правилами. «Вони не хочуть покинути спільний дім і зруйнувати його, але водночас вони хочуть порушити його правила і припинити платити орендну плату», – нарікав Макрон. Він розкритикував націонал-популістів за те, що вони користуються всіма благами європейської цивілізації, але не хочуть дотримуватись її правил.

 

Наразі табір Макрона значно відстає від правопопулістської партії «Національне об'єднання» під проводом Марі́н Ле Пен, яка набирає близько 30 відсотків голосів виборців. Ймовірно, саме тому французький президент діє останнім часом настільки активно, шукаючи нових шляхів до серця й розуму виборців.

 

26.04.2024