Олена БАС

Івано-Франківськ призвичаюється до появи на вулицях нових патрульних — місто стало десятим в Україні, де почала працювати поліція. Присягу 208 молодих чоловіків та жінок склали ще 31 січня. На площі біля облдержадміністрації вони пообіцяли служити українському народові, захищати його права, свободи і безпеки. Нагадаємо, що у Львові нова патрульна поліція працює вже з серпня минулого року, а в Тернополі щойно почалися навчання тих, хто пройшов конкурсний відбір, і дві сотні поліціянтів після вишколу вийдуть на вулиці міста не раніше як наприкінці квітня.  
Сьоме грудня в Івано-Франківську видалося форсмажорним — повідомлення про замінування надійшли відразу щодо чотирьох приміщень: міського суду, залізничного вокзалу, ратуші та адмінбудівлі, яку тут називають «білим домом» і де засідають водночас міська та обласна ради. Усіх, хто перебував у цих будівлях, терміново евакуйовували, однак це не зірвало відкриття першої сесії новоскликаної обласної ради Івано-Франківщини, бо депутати в загрозу не повірили й працювали далі.  
В Івано-Франківській області, де є 84 виборчі округи (42 у самому Франківську), вчорашнє голосування на виборах до місцевих рад минуло більш-менш спокійно. Щоправда, небачена кількість бюлетенів виявилися попсутими — в Івано-Франківську повідомили, що 5% бюлетенів розписані різними протестними написами, а це означає, що в місцеву раду цілком могла би пройти партія людей, які серйозно налаштовані проти всіх тутешніх політиків, а може, й загалом проти самого процесу виборів.  
Народна самооборона, як громадське утворення виникла ще на Майдані, а на тепер вже є всеукраїнською організацію, що захищає інтереси місцевих громад. На Галичині діяльність самооборони чи не найпомітніша. Місцеві формування намагаються не спускати очей з тих галузей, де були і трапляються досі значні правопорушення та залишається корупція. Самооборонівці разом із представниками Правого сектору патрулюють дороги спільно з міліцією та ДАІ. Перед травневими святами організували блокпости на в’їздах до міст, абе не пропустити провокаторів.
Разом із президентськими виборами 25 травня відбудуться і довибори у Верховну Раду України у тих мажоритарних округах, де депутати склали свої повноваження, перейшовши на роботу у виконавчі органи влади. На Галичині таких округів аж один – №83 з центром у Івано-Франківську. На Тернопільщині народні обранці вірно тримаються мандатів, а на Львівщині пані Ірина Сех, яку призначили головою місцевої облдержадміністрації, позбавила усіх шансу на чергове «свято демократії», вперто ризигнуючи з вимоги законів здати депутатський мандат.   
На тлі загостренням сепаратистських настроїв на сході країни й асиметричної (даруйте за сарказм) відповіді на це від чинної влади, цьогорічна позапланова президентська кампанія за багатьма параметрами суттєво відрізняється від усіх попередніх. Претенденти на президентство добре відомі, беззаперечних лідерів нема. Зрештою, чи повноцінно відбудуться самі вибори — теж питання. Однак передвиборча робота провадиться. Мляво, але і в реґіонах формуються штаби.
16.04.14 | Галичина |
Доки Схід України дедалі глибше грузне у сепаратизмі, Галичина рухається поступально — після перемоги над старою владою не дає діяти звиклими методами владі новій. Насамперед йдеться про кадрові рішення, наразі в реґіональних відомствах силового та контролюючого блоків. Нині (9 квітня) країну облетіла звістка про штурм львівськими активістами приміщення обласної прокуратури. Вчора предметом розмов була історія з протестами франківчан проти призначення голови тамтешнього СБУ.
09.04.14 | Галичина |
У Галичині триває бум на закордонні паспорти. В усіх місцевих відділеннях Міґраційної служби України шалені черги. Люди сомоорганізовуються, складають письмові списки і пильно стежать, щоб у кабінет прийому документів поза цими списками не проліз хтось зі «своїх». У Львові охочі отримати закордонний паспорт навіть викликали до відділення МСУ на вул. Залізничній представників Правого сектору, і ті з бітами в руках встановлювали там порядки. Помогло. Службовці прийшли до тями й відтоді не вважають одних рівнішими за інших.
03.04.14 | Галичини |