Кадрова гарячка в Галичині

Доки Схід України дедалі глибше грузне у сепаратизмі, Галичина рухається поступально — після перемоги над старою владою не дає діяти звиклими методами владі новій. Насамперед йдеться про кадрові рішення, наразі в реґіональних відомствах силового та контролюючого блоків. Нині (9 квітня) країну облетіла звістка про штурм львівськими активістами приміщення обласної прокуратури. Вчора предметом розмов була історія з протестами франківчан проти призначення голови тамтешнього СБУ. Ще раніше у Львові виганяли з крісла начальника міського управління ДАІ, а в Тернополі воювали з новопризначеним керівником обласної міліції.

 

Під стінами обласної прокуратури у Львові вимагають відставки новопризначеного Володимира Гураля

 

ЛЬВІВ: Силовики тікають від людей

 

Львівські активісти дали передихнути на посаді голови місцевої ОДА пані Сех, яка чемно висиджує на двох стільцях, тимчасом як її колеґи-мажоритарники чемно здають мандати. Навіть такі затяті сумісники, як Віталій Ярема та голова КМДА Володимир Бондаренко, вже знайшли своє остаточне місце у виконавчі владі, а пані Сех чекає на вказівку з Києва: здавати мандат чи вставати з намісницького крісла.

 

І це при тому, що в ЛОДА вона фактично розривається в роботі, адже жодного заступника поки що не призначено, попри численні витоки в медіях щодо ймовірних кандидатів.

 

А тим часом не дають можливості знудитися львівські силовики. Здавалося донедавна, що керівник міського ДАІ Богдан Мицак увійде в історію цієї структури як особа, що пробула на лікарняному рекордні 14 місяців і потім знову повернулася на посаду, попри накази на звільнення, які підписав попередній очільник ГУМВСУ на Львівщині Рудяк.

 

Однак він зумів себе перевершити. Після того, як на прес-конференції Мицак розповів, що таки претендує на посаду начальника ДАІ області, до його кабінету на Городоцькій прийшли angry citizens і культурно пояснили, чому таким особам, як він, треба негайно писати рапорти на відставку. «Відмазки» не спрацювали, а навпаки, тільки посилили тиск: крім того, що люди нанесли шин у приміщення, Мицака закидали дрібними грішми, які, на думку активістів, дуже любить начальник міського відділу ДАІ. Відтак вже не йшлося про відставку з посади — протестувальники наполягали на рапорті про звільнення з МВС взагалі. Цей рапорт пан Мицак передав начальству, і наразі не чути, щоб він пішов стопами Олега Сала й відкликав власноруч написаний документ.

 

Натомість виставлений з представлення прокурор області Володимир Гураль активно подорожує районами області, аби не зустрітися з громадою, яка невдоволена його призначенням та діяльністю. Серед учасників акції протесту та в соціальних мережах поширюють інформацію про те, що за призначення на певні посади в районних прокуратурах вже встановлено відповідні такси в умовних одиницях, однак перевірити цю інформацію поки що неможливо.

 

Активісти уже двічі намагалися зустрітися з Володимиром Гуралем й побесідувати про життя-буття, однак ні минулого тижня, ні у вівторок, 8 квітня, очільника прокуратури не було на місці, хоч активісти розраховували, що він, згідно з графіком, прийматиме громадян.

 

Понищені вхідні двері до прокуратури заклеїли антигуралівськими плакатами, найбільший з яких мав напис: «Як зможе злочинець судити злочинця?»; а на листівках меншого розміру було перелічено «гріхи» прокурора — корупція, фальсифікація, фабрикування — і підбито категоричний підсумок: «Гураль — не наш прокурор».

 

Коли сьогодні народ таки рушив на прийом до першого заступника прокурора, трапився інцидент, який невдовзі отримав гучну назву «штурм прокуратури» і пішов з чиєїсь легкої руки гуляти Інтернетом. Насправді непорозуміння виникло між міліціянтами на брамі прокуратури та відвідувачами. Перші, як завжди, хотіли обмежити допуск людей всередину, а другим це не сподобалося. Люди після словесної перепалки просто зняли вхідні двері і зайшли, незважаючи на спротив охорони. Але хвилинної штурханини з дверима видалося досить для того, щоби спричинити хвилю в інформаційному просторі.

 

Також поки що не вирішеним залишається питання про нового начальника ГУМВСУ у Львівській області, якого обіцяють призначити вже невдовзі. Серед претендентів — Дмитро Загарія, Роман Баховський та Олександр Вольський.

 

Тихо і без жодних люстрацій на посаду в.о. начальника Львівської митниці призначено Сергія Ярмольського, який вже обіймав цю посаду 2009 року. Попередній керівник, Сергій Попазогло, звільнився з посади «за згодою сторін».

З аналогічним формулюванням полишив свою посаду начальник головного управління Міндоходів у Львівській області Віталій Пекарчук. Тож можна закупляти попкорн і чекати на наступну серію баталій за місце головного митаря Львівщини.

 

ФРАНКІВСЬК: начальник СБУ домовляється з громадою

 

Обласній СБУ не дадуть забути, задля чого стояв Майдан і яких змін чекає громада

 

Дискусія щодо посади начальника Служби безпеки України в Івано-Франківській області триває. Вчора (8 квітня) прикарпатцям представили нового очільника реґіонального органу, особу якого з громадою не було попередньо узгоджено. Ним став кадровий працівник СБУ, полковник Найдич Микола Васильович.

 

Під стінами Управління СБУ в Івано-Франківську представники Правого сектору і Народної самооборони саме проводили Мирний марш пам'яті Героїв Небесної сотні. Втім, коли до людей вийшов новопризначений начальник Управління, полковник Микола Найдич, майданівці вирішили ще раз нагадати йому, що він заступив на посаду без згоди громади і не може виконувати свої обов'язки. Обурені тим, що центральна влада так і не почула прикарпатців, які пропонували власні кандидатури на посади силовиків в області, мітинґувальники почали вимагати від Найдича рапорт про відставку.

 

Новий очільник СБУ на Франківщині, обіймаючи посаду лише перший день, закликав людей дати йому час, щоб він зміг показати, як працюватиме і чи зможе навести лад в області: «Заяву напишу, якщо робитиму те, що не подобається народу. Поки що нічого такого не зробив. Ми можемо довго і нудно сперечатися, але краще давайте сідати і працювати разом».

 

Крім того, Микола Найдич запропонував створити громадську раду при Управлінні СБУ в Івано-Франківській області. «Переговоривши із своїми заступниками, ми дійшли до такої думки, що потрібно буде створити громадську раду при начальнику управління, куди я, звичайно, хотів би щоб були делеґовані люди із баченням виходу із тих ситуацій, що склалася. Я б хотів, щоб вони були допомогою, сприяли і підказували нам. В нас будуть конкретні завдання і ми спільно працюватимемо», — повідомив Найдич.

 

Мітинґувальники пішли, але перед тим причепили плакат з фотографіями героїв Небесної сотні на дверях приміщення СБУ як нагадування про те, за що боровся Майдан і на які зміни чекає громадськість.

 

ТЕРНОПІЛЬ: квоти — камінь спотикання

 

Новопризначеного начальника УМВС на Тернопіллі звинувачують у співпраці з режимом Януковича

 

Ще 2 квітня у Києві відбулося перше засідання кадрової комісії щодо розгляду кандидатур на посади керівників чотирьох територіальних підрозділів внутрішніх справ Міністерства внутрішніх справ. Зайняти крісло начальника УМВС України в Тернопільській області забажали восьмеро кандидатів: Валерій Гіль (перший заступник начальника, начальник слідчого управління), Василь Левицький (заступник начальника управління, начальник кримінальної міліції), Андрій Матрифайло (начальник управління ДАІ УМВС України в області), Василь Облещук (в. о. начальника міліції, начальник громадської безпеки), Валентин Галунько (науковець, полковник міліції, уродженець РФ), Віталій Максимов (колись вже керував міліцією в Тернопільській та Львівській областях), Михайло Чорний (начальник відділу внутрішньої безпеки служби внутрішньої безпеки Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС України в Тернопільській області) та Василь Шуманський (екс-заступник начальника УМВС Одеської області).

 

Внаслідок обговорення очолювати обласну міліцію призначили Василя Облещука. Як пояснив голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв, схвалили кандидатуру Облещука, позаяк громадськість лише обговорила кандидатів, але не подала жодної думки, конкретної пропозиції.

 

Перед тим правоохоронці Тернопільщини писали звернення в МВС, рекомендуючи до розгляду чотири кандидатури: Валерія Гіля, Василя Левицького, Василя Крайника та Василя Облещука. Після того, як останнього таки затвердили на посаді, в Тернополі активізувалися… політики. Запротестували проти призначення Облещука «Свобода» й УДАР. Підтримала кандидатуру «Батьківщина».

 

Віталій Максимов, як кандидат на посаду від УДАРу, розкритикував призначення й озвучив інформацію про те, кого підтримували інші політичні партії-колеґи. З його слів, ініціатива довірити обласну міліцію Василю Облещуку пішла від «Блоку Юлії Тимошенко» (де-факто «Батьківщини»), водночас ВО «Свобода» наполягало на кандидатурі Андрія Матрифайла.

 

На офіційному сайті «Батьківщини» очільник обласної парторганізації Василь Деревляний повідомив: «Тернопільська обласна організація ВО "Батьківщина" заявляє про свою солідарність з громадськістю Тернопільщини, рішенням люстраційного комітету, громадських організацій краю, які підтримали кандидатуру в. о. начальника УМВС в Тернопільській області Облещука В. К. на посаду начальника УМВС в Тернопільській області. Так звану акцію протесту, організовану партіями УДАР та ВО "Свобода" в Тернополі, розцінюємо як захід, спрямований на нівелювання домовленостей про єдність та співпрацю в опозиційному таборі, а також на дестабілізацію ситуації в правоохоронних органах області».

 

За що критикують Василя Облещука УДАР і «Свобода»? У відкритому листі Єгору Соболєву «ударівець» Віталій Максимов писав: «Полковник міліції пан Облещук В. К. останні 10 років працював на посаді заступника начальника УМВС по громадській безпеці, жодного дня не працював на оперативно-слідчій роботі, тому керувати обласним управлінням за своїми професійними якостями не може. Пан Облещук, будучи на посаді заступника начальника з громадської безпеки, особисто інструктував підрозділи "Беркута" та супроводжував їх на Київ під час революції. Також він разом з бувшим начальником УМВС генералом Саком В. М. під час пікетування Тернопільськими майданівцями приміщення УМВС давав команду стріляти в них, кидав шумові гранати в натовп та навмисно виставляв в перші ряди неозброєних жінок — працівників міліції, як живий щит».

 

«Свобода» устами керівника Тернопільського обласного партосередку Володимира Стаюри закидає Облещуку співпрацю зі «злочинним режимом Януковича», а також додає конкретне звинувачення: «Ми наразі протестуємо проти тієї людини, яка виконувала злочинні накази — командувала людьми, які били наших активістів біля Пагорбу слави торік 9 травня, під час штурму приміщення ОДА».

 

У той час, коли в Києві погоджували кандидатуру Василя Облещука, в Тернополі УДАР і «Свобода» організували під будівлею обласного управління міліції пікет проти такого призначення. Прийшли сюди не тільки «свободівці» та їхні соратники, а й прихильники Василя Облещука. Почався словесний конфлікт. Продовження його відбулось у неділю (6 квітня) під час віча на Театральному майдані. Сюди організатори запросили нових керівників правоохоронних органів області, щоправда, прибув тільки Василь Облещук. Але йому не надали слова. «Свобода» вкотре взялася оголошувати, що домагатиметься звільнення його з посади. До речі, альтеративної кандидатури «свободівці» не називають.

 

Наразі новопризначений очільник УМВСУ в Тернопільській області, як і голова СБУ у Франківську, ініціює створення при відомстві громадської ради. «Туди входитимуть представники усіх громадських організацій краю, журналісти і звичайні люди, котрим небайдужа доля нашої держави, — каже Василь Облещук. — На обговорення громадськості виноситимемо усі насущні проблеми, якими житиме правоохоронне відомство — від кадрових призначень до резонансних подій».

 

Загалом на Тернопільщині у кадрових питаннях діє так звана квотна схема. Так призначали заступників голови ТОДА. Вирішили продовжити практику і в силових відомствах. Однак на цьому ґрунті, як бачимо, час від часу спалахують конфлікти між партіями-соратниками, між громадами й новопризначенцями. Біда в тім, що конкретних прізвищ ті ж таки мешканці та численні «люстраційні комітети» на керівні посади не подають, і через це вдається легко протягти «своїх людей» партіям. А партії поділили між собою райони й посади у перші дні роботи ставленців Юлії Тимошенко… Нині тільки «уточнюють» свої квоти — мирно або ж зі сварками.

 

09.04.2014