Івано-Франківськ: старій більшості нова опозиція

Сьоме грудня в Івано-Франківську видалося форсмажорним — повідомлення про замінування надійшли відразу щодо чотирьох приміщень: міського суду, залізничного вокзалу, ратуші та адмінбудівлі, яку тут називають «білим домом» і де засідають водночас міська та обласна ради. Усіх, хто перебував у цих будівлях, терміново евакуйовували, однак це не зірвало відкриття першої сесії новоскликаної обласної ради Івано-Франківщини, бо депутати в загрозу не повірили й працювали далі.

 

Результати їхньої роботи такі: утворили шість фракцій і обрали голову обласної ради, його заступників та голову бюджетної комісії.

 

Івано-Франківська обласна рада: початок

 

До фракції БПП «Солідарність» увійшли 23 депутати. Її очолив екс-заступник голови облради Остап Дзеса. До фракції «Батьківщина», головою якої став Петро Книшук, увійшли 18 депутатів. Фракцію «УКРОП», до якої увійшли 12 депутатів, очолив Микола Палійчук, екс-голова Івано-Франківської ОДА. Фракцію з 16 депутатів ВО «Свобода» очолив Олександр Сич. Головою фракції «Воля» стала Ольга Галабала, сюди увійшли 7 депутатів. Фракція «Самопомочі» налічує 8 депутатів під головуванням Тараса Виноградника. Загалом у цій каденції обласної ради Івано-Франківщини працюватиме 84 обранці (у минулому скликанні їх було 114).

 

Обрання голови обласної ради відбулось на безальтернативній основі. Жодна політична сила, окрім «Свободи», кандидатів не запропонувала. Тож Олександр Сич, який раніше вже очолював облраду (2010–2012), а ще був народним депутатом (2012–2014) та віце-прем'єр-міністром (2014), став єдиним претендентом на головування.

 

Під час виступу пан Сич заявив, що зацікавлений, щоб увесь склад ради працював консолідовано та щоб у раді не було опозиції. Свою підтримку «свободівському» кандидату висловив голова місцевого УКРОПу Микола Палійчук, паралельно звинувативши представників БПП «Солідарність» у «нечесній грі». 

 

«Наша політсила прийняла рішення не групуватися з "опоблоком" і з тими фракціями, які ведуть нечесну гру. А з усіх сил в облраді нечесну гру веде лише БПП», — заявив Палійчук. 

 

На цій знимці Олександр Сич ще в статусі «звичайного» депутата

 

Після обговорення депутати віддали за Олександра Сича 53 голоси, а тих, хто волевиявилися «проти», було 31.

 

Ці 53 голоси «за» унаочнили більшість, яка утворилася в обласній раді. Увійшли до неї, окрім «Свободи», «Батьківщина», «Воля» та УКРОП, які згодом і розділили між собою решту впливових посад. Цікаво, що «Свобода» й «Батьківщина» і в минулому скликанні були в облраді біля керма. А от опозиція, якої позірно хотів утикнути Олександр Сич, цілком оновилася: БПП «Солідарність» та «Самопоміч» усунулися з процесу відразу після перерви. «Порошенківці» всім складом вчинили демарш й «евакуювалися» з сесійної зали, а «садовісти» просто не голосували позитивно з жодного питання.

 

А питання залишилося, по суті, лише одне: обрання «пакетом» заступників голови облради та голови постійної комісії з питань бюджету.

 

На посаду першого заступника голови облради Олександр Сич запропонував Василя Гладія від ВО «Батьківщина», на посаду заступника — Ольгу Галабалу від «Волі», а на посаду голови постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків — Миколу Палійчука від УКРОПу. Інших кандидатур не висували.

 

Ольга Галабала стала заступником голови

 

Пропозицію голови депутати підтримали 51 голосом, 8 депутатів проголосували проти, а два бюлетені виявилися зіпсованими, можливо, це саме ті два бюлетені, яких забракло у купці «за», аби створена за замовчуванням більшість знову проявилася вповні.

 

Отже, жодних посад у раді не отримали представники БПП «Солідарність», яка є найчисельнішою фракцією цього скликання. Зіґнорували депутати і своїх коллеґ із «Самопомочі», яка напередодні оголосила, що не голосуватиме за жодного з кандидатів на керівні посади, бо всі обговорення відбувалися підкилимно.

 

«Процеси, що передують цій події, заставляють ставити під сумнів ті надії людей, з якими вони віддавали свій голос на виборах. Знов відбуваються кулуарні домовленості, торги посадами. Причому у цих переговорах беруть участь особи, які до обласної ради не мають жодного стосунку, більш того, деякі з них підпадають під люстрацію. Чому ці обговорення не публічні? Чому від цих процесів відмежували громаду Прикарпаття?» — йшлося у заяві «Самопомочі».

 

Обралися — до роботи!

 

На сесії до обранців звернулися і представники «Правого сектору», які застерегли депутатський корпус обласної ради від необдуманих рішень в обранні керівних органів та комісій.

«Вважаємо, що зневагою до громади області та кари гідне обрання головою ОР осіб з числа мільярдерів, пов'язаних з бізнесом окупанта, осіб, причетних до розкрадання державних коштів на будівництві укріпрайонів у зоні бойових дій на Сході України чи креатур комунономенклатурників та знаних бандитів», — заявили у ПС, прозоро натякаючи на трохи заплямоване реноме Олександра Сича.

 

Фото — «Галка», «Фіртка», «Курс»

 

08.12.2015