11 і 12 травня відбудеться найбільш очікувана прем’єра сезону – масштабна постановка біографічного мюзиклу про Володимира Івасюка «Червона рута» на Великій сцені Національного театру імені Марії Заньковецької. 

 

«Майже біографічний, майже мюзикл»,  – саме так визначає жанр вистави режисер та генеральний директор – художній керівник театру Максим Голенко. У рік 75-ої річниці від дня народження Володимира Івасюка він ставить виставу «Червона рута», присвячену композиторові.

 

Авторка тексту – драматургиня, лауреатка Національної премії України Наталія Ворожбит у передмові до сценарію зазначає, що події вистави не претендують на достовірність. Вона створювала цей текст як кіносценарій і спеціально адаптувала для театральної сцени. За цим кіносценарієм компанія «Пронто Фільм» зніматиме повний метр (режисер Тимур Ященко, продюсер Максим Асадчий).

 


Події охоплюють різні роки життя Володимира Івасюка, від навчання до його загибелі. Розквіт кар’єри, творчі пошуки й переслідування, популярність та найближче оточення – вистава розкриватиме різні грані життя та творчості композитора. Постановчу групу консультує родина митця, зокрема, із приватного родинного архіву надані фотографії і малюнки Володимира Івасюка. Також глядачі зможуть побачити особисті речі композитора, які, за сприяння родини та Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка, будуть представлені у фоє театру лише на прем’єрних показах 11 і 12 травня.



Юнацький та зрілий періоди життя Володимира Івасюка у виставі втілюватимуть різні актори. Володю (тобто молодого Івасюка) зіграють Ігор Возьний та Артем Слюсаренко. Натомість головну роль виконуватиме заслужений артист України і переможець V Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА» у номінації «Краща чоловіча роль» Марк Дробот, який нещодавно приєднався до трупи театру. Актор розповідає, що любив творчість Івасюка ще з дитинства, але пропозиція зіграти композитора у виставі спочатку його шокувала.


Постановка буде масштабною і музичною, адже задіяний майже повний акторський склад та оркестр театру, а також запрошені актори. 



Сценічний простір та костюми до вистави «Червона рута» втілила головна художниця театру Юлія Заулична. Вона акцентує на протиставленні тоталітарної держави та  вільної творчої енергії, що руйнує її: «Важка й антиіндивідуалістична конструкція, громіздкий суцільний бетонний постамент вождям – він спрямований утискати особистості та ідентичість. Але коли зʼявляється автор з потужними творами, він наповнює собою і прориває цей тиск, надихає інших на рух та розвиток. Так формується потік енергії, що перемагає систему».

 



Спеціально до прем’єри «Червоної рути» театр спільно з українським брендом вишитого одягу SVARGA представлять чоловічу вишиту сорочку. Її орнамент відтворено з сорочки, що належала Володимиру Івасюку. Взір взято з чорно-білого фото з родинного архіву композитора. Палітру кольорів для орнаменту обирали разом головна художниця театру Юлія Заулична та дизайнерки SVARGA. Візерунок поєднав відтінки, притаманні для сценічних костюмів, які створювала модельєрка Алла Дутковська. Саме вона свого часу проєктувала костюми для ансамблів, до яких належав Володимир Івасюк. Відомо, що Дутковська черпала натхнення переважно в орнаментах Буковини. Тому для репліки сорочки Володимира Івасюка було обрано
традиційні кольори буковинської вишивки: блакитний, вишневий та жовтий. 

 

Після презентації сорочки напередодні прем’єри вистави – а перший зразок пошили спеціально для виконавця головної ролі Івасюка Марка Дробота – сорочку можна буде
придбати на сайті та в магазинах бренду SVARGA у Львові та Києві.

 

Фото: Христина Король

09.05.2024