Заньківчанський дебют режисера Давида Петросяна

Перша прем’єра сезону в Національному театрі імені Марії Заньковецької: виставу «Земля» за твором Ольги Кобилянської у Львові вперше поставить відомий режисер Давид Петросян

 

 

23-24 вересня о 17:00 Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької запрошує на першу прем’єру сезону – виставу «Земля» за соціально-психологічною повістю Ольги Кобилянської.

 

Прем’єра стане дебютом на львівській сцені Давида Петросяна – одного із кращих українських режисерів, якого спеціально запросили відкривати не лише новий сезон, а й першою прем’єрою – новий етап розвитку театру після оновлення керівництва.

 

Режисер Давид Петросян, постановник вистави «Земля». 

 

Символічно нову сторінку в історії театру відкриватимуть українською класикою: сюжет вистави за твором Кобилянської торкається багатьох завжди актуальних тем, які особливо резонують в умовах теперішньої війни – відповідальності або ж конфлікту поколінь, які відчувають, плекають чи руйнують зв’язок із рідною землею.

 

Режисер Давид Петросян так відзначає концепцію постановки: «Крізь призму однієї родини, вистава акцентує на духовній прірві між батьками та дітьми. Сумніви між братами: чи варто захищати Землю, чи позбутись залежності від неї. Про сліпоту батьків до своїх дітей, що призводить до ненависті. Про любов та народження, що завжди виникають на Землі, скільки б вона не зазнала страждань».

 

Соціально-психологічна повість «Земля» Ольги Кобилянської, заснована на реальних подіях. Трагедія братовбивства сталася на Буковині восени 1894 року у селі Димки в сімʼї
селянина, з якою особисто була знайома письменниця. Твір вважається вершиною творчості Кобилянської, повість змальовує реалії українського села та сповнена багатошаровою модерніською символікою і алегоріями. Сакральність Землі, її життєдайна сила, що дає міць та сковує волю – про це йдеться у інтерпретації твору Ольги Кобилянської Давида Петросяна. Батько й Мати виховали синів у шані до праці на землі – згідно із законом предків. Проте молодший Сава не знаходить себе у такому світоустрої, а надію батьків Михайла – поглинає військова служба. Гармонійний світ селян розвалюється мов сніп від сильного та стрімкого вітру поступу і цей процес не спинити. Й лишається обирати – або летіти з цим вітром й розправляти свої крила, або опиратися йому і бути нещадно зметеним – новим століттям, тисячоліттям, вічним оновленням та цвітінням Землі.

 

Режисер Давид Петросян уже не вперше ставить виставу «Земля» за повістю Кобилянської: перша постановка Петросяна як молодого режисера відбулася на сцені Національного театру ім. І. Франка у Києві, однак на львівській сцені постане абсолютно нове прочитання вистави зрілого митця.  До речі, уся постановча група вистави «Земля» вперше ставитиме у Львові: це сценографка та художниця костюмів Даниїла Колот, помічниця режисера з пластики Ольга Голдис, які переважно працювали у столичних театрах – Національному театрі імені І. Франка, Національному драматичному театрі імені Лесі Українки та ін. Також гратимуть уперше на сцені театру імені Марії Заньковецької і акторки Оксана Козакевич та Діана Каландарішвілі.

 

Викликом для акторів вистави стане сценографія – спеціально збудований нахил сцени, устелений сіном. Згідно задумом художниці, «сіно як доля всього живого на Землі – прекрасні квіти та трава, що проростає, зсихається, гниє і знову походить в Землю. Це і є долі персонажів п’єси, бо люди так само народжені Землею, як і все інше».

 

 


Акторський склад прем’єрної вистави:

 

Батько –  заслужений артист України Андрій Козак

Мати – народна артистка України Любов Боровська

Михайло – Володимир Пантєлєєв

Сава – Ярослав Дерпак 

Анна – Оксана Козакевич 

Рахіра – Діана Каландарішвілі

 


Нагадаємо, що у червні 2023 року відомого українського режисера Максима Голенка було призначено в.о. директора Театру імені Марії Заньковецької. Одразу дві вистави
Голенка – «Зерносховище» та вистава-рефлексія на події російсько-української війни «Саша, винеси сміття» цьогоріч потрапили до шорт-листу V Всеукраїнського фестивалю-
премії «ГРА», що відзначає найкращі театральні вистави України. Тим часом заньківчан торкнулися численні кадрові зміни – оновлення як серед керівництва театру,
постановників, так і в акторському складі. Загалом у театрі в новому сезоні планують аж 16 прем’єр та невдовзі – відкриття нової камерної сцени «Стрих».

 

20.09.2023