Прем’єра трагікомедії «Вороги. Історія любові»

Перша прем’єра від очільника Національного театру імені Марії Заньковецької, режисера Максима Голенка та оновлення у команді театру

 

 

23-24 листопада на великій сцені Національного театру імені Марії Заньковецької відбудеться прем’єра трагікомедії «Вороги. Історія любові» за романом єврейського письменника, лауреата Нобелівської премії з літератури Іцхака Башевіса Зінґера. Це вже п’ята прем’єра театру від початку сезону. Меценат проєкту – KredoBank.

 

Дія вистави відбувається у Нью-Йорку у період після ІІ світової війни. Центральними персонажами є єврейський емігрант Герман і три закохані у нього жінки – надломлені жахіттям війни душі у гонитві за щастям.

 

Фото: Ірина Марконі

 

Це перша постановка режисера Максима Голенка, після того як він влітку очолив театр імені Марії Заньковецької як генеральний директор-художній керівник. Він розповідає, що наскрізною темою вистави-трагікомедії «є співіснування людей та Бога: ця і любов-зневіра метафорично завуальована у відносинах з жінками. У постановці буде декілька вимірів: це побутовий прошарок, і пласт обов’язку, й індивідуального шляху. Адже коли ти не приймаєш рішення – проблеми не зникають, неможливо пересидіти війну в сіні, бо породжені наслідки стануть ще жахливішими. У цьому романі зчитується паралель з тією катастрофою, яку проживаємо тепер».

 

Фото: Ірина Марконі

 

Германа у виставі виконає заслужений артист України Юрій Хвостенко, для якого роль стане першою після повернення до театру. Юрій розповідає про постановку так: «Це вистава про проклятих людей, які у конфлікті з Богом, із собою, які не вважають себе живими. На їхню долю випало багато болю. На жаль, багато українців тепер зазнали того, що й наші герої у творі… Це свого роду терапія, очищення, і наш народ має пройти через це, бо війна закінчиться й ми маємо навчитися жити далі».

 

Фото: Ірина Марконі

 

Львів’яни вперше на сцені театру ім. Марії Заньковецької побачать відому акторку театру і кіно Римму Зюбіну, яка спеціально запрошена на роль Тамари, дружини Германа. Серед акторського складу в головних ролях – запрошені актриси Анастасія Євтушенко та Оксана Цимбаліст, актриси театру Інна Калинюк та Діана Каландарішвілі. Також у виставі глядачі побачать провідних акторів театру імені Марії Заньковецької – народного артиста України Ореста Гарду, народну артистку України Олександру Бонковську, Надію Шепетюк, заслуженого артиста України Олега Сікиринського, народного артиста України Ярослава Муку, заслуженого артиста України Романа Біля, Оксану Козакевич, Марію Шумейко, заслуженого артиста України Андрія Козака, заслуженого артиста України Олександра Норчука, Івана Білаша, Назара Павлика, заслужену артистку України Наталію Боймук, заслужену артистку України Наталію Поліщук-Московець, заслуженого артиста України Василя Коржука, заслуженого артиста України Назарія Московця.

 

Фото: Ірина Марконі

 

Перед тим, як розпочати підготовку до вистави, актори та постановники занурилися в атмосферу єврейського життя і побуту – відвідали діючу синагогу у Львові та музей «Слідами галицьких євреїв» Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар'є», який консультував трупу під час репетицій.

 

Серед постановників прем’єри «Вороги. Історія любові» – сценографка Юлія Заулична, хореограф Олексій Бусько, художник світла Руслан Березовий, музичне оформлення – Сергій Рудей, диригент – народний артист України Богдан Мочурад. Інсценізацію за романом Башевіса Зінґера написав Олексій Доричевський, який зараз служить в Збройних Силах України.

 

 

Сценографічне рішення вистави втілене як книгосховище. Декорації будуть постійно змінюватися за рахунок обертання сцени. Сценографка та дизайнерка костюмів Юлія Заулична розповідає: «У лабіринтах бібліотечного сховища зберігаються знання про релігії, народження цивілізацій і їх занепад, про людство в цілому й окремі долі кожного. Це особисте укриття головного героя, комфортне середовище його внутрішнього світу, де він може сховатися від жорстокого минулого, втекти від заплутаної реальності та шукати невідоме майбутнє».

 

Варто зазначити, що постановники Юлія Заулична та Олексій Бусько відтепер увійшли до сталої команди театру: згідно з результатами конкурсу від 17 листопада вони призначені на посади головної художниці та балетмейстера відповідно. Також у конкурсі на посаду режисера-постановника перемогу здобула Наталія Сиваненко, яка поставила останню прем’єру театру – «Паливо» у Блакитній залі за п’єсою бельгійської франкомовної письменниці А. Нотомб.

22.11.2023