Світи Якова Гніздовського

 

У середу, 28 лютого, о 17 годині в Shum Art Gallery відбудеться кураторська екскурсія виставкою творів Якова Гніздовського «Світи близькі та далекі», під час якої Марія Цимбаліста розповість про задум цього проєкту та ознайомить із експозицією.

 

Порозглядати оригінали графічних образів Якова Гніздовського, поговорити про художника і його світ відтепер можна і у Львові — місті, на Личаківському некрополі якого покоїться прах українського художника світової слави.

 

 

На виставці в Shum Art Galleryможна побачити майже дев’яносто робіт добре знаного і любленого у Європі та Америці графіка Якова Гніздовського (Пилипче, Тернопільщина, 1915 – Нью-Йорк, США, 1985), створених протягом 1947-1985 років, здебільшого, в техніці дереворізу, а також лінориту.

 

Експозиція доповнена рідкісним стародруком XVIII століття з рідного села Якова Гніздовського, а також афішами, екслібрисами та книжками, над оформленням яких працював художник протягом 1960-1980-х років.

 

 

Назва виставки, а також розділи, на які поділена експозиція: Дерево Мандрівника, Жак Гніздовський, Птахи і Звірі, Український Гротеск, Колекція Екзотичних Рослин, Епілог, Знак і Слово попровадять нас мистецькими та географічними дорогами українського емігранта, і відкриють нам світи митця такі близькі нам, хоч і ніби далекі. Таку концепцію виставки в Shum Art Gallery запропонували її куратори: Марія Цимбаліста, Роман Зілінко та Олег Пеленичка.

 

Виставку доповнили твори із колекції Івана Гречка і Українського Католицького Університету, збірки меморіального музею художника в рідному селі Пилипче, твори надані родиною художника, а також роботи із приватних колекцій.

 

 

«По довгих пошуках я вкінці знайшов  і мотив і, здається, також дорогу до нього (вони завжди – разом). Роками шукав за ними, а знайшов у власній кімнаті. У власній кухні, у власному коридорі, і на розі власної вулиці. Все це було біля мене, але ніби сховане мрякою від мого зору. Це були мої сплячі царівни ».

 Яків Гніздовський

 

 

 У рамках проєкту відбуватиметься збір коштів на потреби українського війська, деталі якого Shum Art Gallery озвучить згодом.

 

Виставка триватиме до травня, у її тракті заплановано багато цікавих подій (екскурсії, розмови, аукціон ), тож слідкуйте за анонсами і приходьте!

 

Перша зустріч з Марією Цимбалістою відбудеться у середу, 28 лютого о 17 годині.

Реєстрація  на подію обов‘язкова,
 

Локація: пл. Старий ринок, 7

Наступна екскурсія запланована на суботу 2 березня о 15:00

 

 

Фото: Роман Зілінко

28.02.2024