Старий Лев і дивозвірі Приймаченко

«Таємне життя дивозвірів Марії Примаченко»: зустрічаймо арт-видання для всієї родини від Марини Макущенко



«Видавництво Старого Лева» доправило до друкарні книжку Марини Макущенко «Таємне життя дивозвірів Марії Примаченко». Це унікальне арт-видання для родинного читання, учнів мистецьких шкіл та студентів мистецьких вузів, і загалом — для усіх поціновувачів творчості Марії Примаченко. На сторінках книжки читачі зустрінуться з героями картин художниці, які розповідатимуть історії про її життя та творчість, роботу над окремими творами, а також дізнаються історію дивовижного порятунку картин від пожежі, що виникла під час атаки російських військ на смт Іванків на Київщині у лютому 2022 року.

 

 

Інколи ти ходиш до музею, щоб подивитися на картини. Уяви лишень — вони теж на тебе дивляться! І варто останній людині вийти із зали, як вони починають своє таємне життя. Дивозвірі з картин Марії Примаченко дружать, ворогують, багато пліткують про мистецтво, галереї і навіть про людей. А ще вони нудяться по сховищах і так засумували за подорожами, виставками і маленькими гостями, що вирішили розкрити тобі свої секрети. Ця книжка допоможе подружитися із дивозвірами і дізнатися, яке цікаве було життя у їхньої мами-художниці. Бо хто, як не вони, найкраще знають свою творчиню? А ще вони щиро вірять, що незабаром зустрінуться з тобою у музеї. Але спершу вони чекають зустрічі з читачем цій книзі, з неймовірно важливим і цікавим текстом про життя видатної художниці та дивовижними ілюстраціями художниці Дарії Філліпової.

 

«Оживляти героїв картини – моя давня забавка, а звірі Примаченко – це, тисячі історій, пригод і характерів. Мені бракувало тільки візуальної підтримки. Попри їхню популярність мені було мало. Є виставки картин, є книги про художницю, можна купити магнітик чи навіть іграшку, але потенціал цих персонажів вимагав чогось такого ж яскравого і рухливого, як вони самі, — ділиться думками про роботу над книжкою Марина Макущенко.Коли «Видавництво Старого Лева» запропонувало мені створити книгу про картини Марії Примаченко – це був наче дозвіл розігратися на повну. Я вигадала спочатку казку, за нею біографію, продумала архітектоніку книги, інтерактив і прийоми – і не була певна, що видавництво підхопить цю складну і велику ідею. Однак, вже сама праця з звірами Марії принесла мені велике задоволення. Виявилось, що це було саме те, чого хотів видавець. І що у нього в команді є такі ж затяті гравці: художниця, дизайнерка, редактори – всі ті люди, які зробили ідею книгою. Це був творчий виклик, водночас приємний процес, адже ми бачили, що разом створюємо ту книгу, яку кожен з нас хотів би мати в дитинстві».

 

Книжка містить інтерактивну складову: частина фактів та ілюстрацій ховаються у спеціальних віконечках, відкриваючи які маленькі читачі у прямому сенсі відкриватимуть віконця у світ творчості великої мисткині. Також на сторінках видання є ряд завдань на розвиток уяви та творчості: намалювати свого дивозвіра, або ж вигадати йому чудернацьке ім'я.


Довідка:


Марина Макущенко – письменниця і журналістка. Народилась у Запоріжжі, у 2008 р. переїхала до Києва. Двадцять років працювала «у телевізорі»: телеведучою і репортеркою. Провадила наукові дослідження, створювала крос-медійні проєкти разом з командами 1+1 та ЮНІСЕФ. Вивчала шість іноземних мов і працювала в одинадцяти країнах. Професійний фокус: свідоме життя і демократичні цінності у побуті звичайних родин. Авторка дитячої книжки «Дракон у дитсадку», підліткового фентезі «Темний бік будинку» та роману «У смутку і в радості».


 


 

21.02.2024