Москальковій відмовили у відвідинах Одинцова у Лук'янівському СІЗО.

 

Уповноваженого з прав людини в РФ Татьяну Москалькову у вівторок не пустили до дезертира Максима Одинцова у Лук'янівському СІЗО в Києві. Українська сторона вимагає від Росії синхронного виконання попередніх домовленостей між президентами.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Москалькова на зустрічі з командою судна "Норд" у будівлі російської амбасади

 

Москалькова сказала журналістам біля стін Лук'янівського СІЗО, що на адресу Міністерства юстиції скерують усі необхідні запити для отримання дозволу, і відтак омбудсмен іще раз приїде до Києва.

 

"Рекомендації, які сьогодні дав керівник слідчого ізолятора, де тримають М.Одинцова, будуть виконані російською стороною, і запити у Мін'юст будуть спрямовані", – повідомила вона.

 

"Я повернуся в Москву, тому що треба вже приїхати тоді, коли є певне рішення і є надія на позитивні кроки. Занадто багато в уповноваженого інших справ, щоб можна було просто так перебувати в країні", – сказала Москалькова, відповідаючи на запитання про те, чи буде вона чекати дозволу на зустріч з Одинцовим.

 

Москалькова ствердила, що її зустріч з Одинцовим мусила бути "дзеркальною" на відвідини Дмитра Штиблікова в Омській колонії: омбудсмен РФ мала зустріч зі Штибліковим разом із українським консулом. "Ми просимо крок у відповідь – [відвідати] одну людину на території України в слідчому ізоляторі, будь-кого, кого назве українська сторона", – сказала Москалькова.

 

Омбудсмен РФ сказала, що вважає Максима Одинцова – українського громадянина, котрий у 2014 році перейшов служити в російську армію – російським підданим. З її слів, сторони, імовірно, залучатимуть процедури, передбачені для осіб із подвійним громадянством.

 

Москалькова додала, що телефонна розмова, яка у неї відбулася в Денісовою, "на жаль, поки що не дає оптимізму для того, щоб зробити висновок, що ми можемо конструктивно рухатися назустріч один одному".

 

Натомість уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова в своєму офіційному зверненні на ім'я Москалькової наголосила: офіційний Київ якраз засвідчив готовність домовлятися: "Українською стороною як виняток, аби виконати домовленості президента України Петра Порошенка і президента РФ Владіміра Путіна, знято заборону про в`їзд в Україну уповноваженого РФ Тетяни Москалькової. Вона безперешкодно в’їхала в Київ, в посольстві РФ в Україні зустрілася із сімома громадянами, членами судна «Норд»", – наголосила Денісова.

 

Українська омбудсмен "з метою синхронного і взаємного моніторингу прав утримуваних осіб" вимагає від російської колеги трьох кроків: надати безперешкодну можливість членам українського риболовного судна "ЯК-0041" прибути в генконсульство України в Ростов-на-Дону для зустрічі з Людмилою Денісовою; сприяти відвідинам Романа Сущенка, "що зробить можливим її (Татьяни Москалькової, – Z) візит до Максима Одинцова; звернутися до президента РФ із зверненням про помилування Олега Сенцова.

 

Москалькова ж під час випитування біля Лук'янівського СІЗО заявила про те, що не ґарантує відвідин Олега Сенцова Денісовою, бо "не може відповісти за органи влади". "Я направила своє звернення з проханням допустити уповноваженого разом зі мною, тому що наше законодавство не дозволяє іноземному громадянинові відвідувати громадянина іншої країни. Вона – громадянка України, Сенцов – громадянин Росії... Будемо виходити з того, що це людина з двома громадянствами", – виправдовується Москалькова.

 

26.06.2018