Окупаційна адміністрація Криму засудила жінку до 12 років колонії через українські погляди.

 

Контрольований Росією Севастопольський міський суд 24 березня 2021 року засудив до колонії суворого режиму літню жінку, звинувативши її в "державній зраді" на користь України.

 

Про це повідомляє видання "Крим. Реалії", покликаючись на пресслужбу суду окупаційної адміністрації. 

 

 

Кримінальну справу розглядали в закритому режимі начебто через те, що "в матеріалах справи містилися відомості, що становлять державну таємницю".

 

"Вироком Севастопольського міського суду громадянка Д. визнана винною у скоєнні злочину, передбаченого ст.275 Кримінального кодексу Російської Федерації, і їй призначено покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму, з обмеженням свободи на 1 рік", – йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що під час розгляду кримінальної справи встановлено, що уродженка Бахчисарая, 1955 року народження, "була залучена представником іноземної держави до негласної співпраці з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України".

 

"Громадянка Д. виконувала розвідувальні завдання, спрямовані на збирання відомостей про окремий авіаційний полк Чорноморського флоту, що розкривають терміни дії позивних, частот і ключів, індексів радіостанцій... тобто відомостей, що становлять державну таємницю, передача яких могла бути використана на шкоду безпеці Російської Федерації", – йдеться у повідомленні суду.

 

Ім'я та прізвище засудженої жінки в інформації суду не зазначено, але уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що йдеться про Галину Довгополу. 

 

У лютому повідомлялося, що суд почав розглядати по суті справу Довгополої. Відомо, що її утримували в московському СІЗО "Лєфортово" і перевели в іншу камеру через те, що її била співкамерниця.

 

Наприкінці листопада 2019 року в Федеральній службі безпеки Росії повідомляли про затримання в анексованому Севастополі жінки за підозрою в шпигунстві на користь розвідки Міноборони України.

 

Людмила Денісова засудила вирок російського суду.

 

"Підкреслюю, що проведення судових слухань щодо громадян України в закритому режимі без допуску представників ЗМІ практикується так званими судами вперше і є черговим свідченням фальсифікації кримінальної справи проти Галини Довгополої. Засуджую незаконні дії і продовження політичних репресій окупаційною владою щодо українки на території тимчасово окупованого Криму", – зазначила Денісова.

 

Вона закликала міжнародне співтовариство "застосувати всі можливі інструменти для посилення тиску на Російську Федерацію, щоб якомога швидше звільнити всіх незаконно утримуваних нею громадян України і припинити терор щодо них".

 

29.03.2021