Росія заблокувала заяву щодо Криму в Радбезі ООН.

Як повідомило постійне представництво України при ООН, у заяві засуджувалося включення анексованого Криму в Південний федеральний округ РФ.

 

 

«Росія заблокувала український проект заяви Ради Безпеки ООН для преси щодо Криму. Жалюгідна спроба заперечувати незаперечне», - зазначено у повідомленні в Twitter’і української дипломатичної місії при ООН.

 

 У зв’язку з цим заступник постійного представника України при ООН Юрій Вітренко оприлюднив документ 1993 року, в якому сама Росія «у Раді безпеки ООН підтримала заяву про український статус Севастополя та нашу територіальну цілісність».

 

Нагадаємо, що 28 липня президент РФ Володимир Путін підписав постнову, за якою окуповані Росією українські Крим і місто Севастополь перепідпорядковувалися російському Південному федеральному округові. Таким чином було ліквідовано створений раніше для окупованих територій окремий Кримський федеральний округ. Міністерство закордонних справ України надіслало Росії ноту протесту у зв’язку з цим.

 

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко назвав абсурдним включення Криму до складу Південного федерального округу. «Спочатку вони анексували Крим, а тепер не знають, що з ним робити. Може, краще приєднати Крим до Уралу, Сибіру або до Далекого Сходу?», - заявив він. За словами Єльченка, заява щодо Криму була покликана «підтвердити прихильність суверенітету і територіальної цілісності України».

29.07.2016